A fóliasátrak is drágulnak

Agro Napló
Tavaly 60-80 százalékkal drágultak a mezőgazdasági fóliasátrak főbb alapanyagai, az acél ára pedig több mint 100 százalékkal emelkedett.
MTI fotó/Sóki Tamás

Az idén ráadásul az ukrajnai háború miatt alapanyaghiány várható, és az euró-forint árfolyam alakulása is tovább növelheti az árat – nyilatkozta Erdődi Péter, a Hírös Fóliaház ügyvezetője a Világgazdaság kérdéseire. A fólia ezért máris drágul, az elérhető árajánlatok két-három naposak, az acél esetében egynaposak. Egyre jobban felértékelődik a készletezés, a Hírös Fóliaháznál sincs alapanyaghiány, mert állandó nagy raktárkészletről szolgálja ki a vevőit, és csak a készleteit pótolja beszerzésekből.

Az év eleji jég- és viharkárok a mezőgazdaságban is okoztak károkat, hiszen a fóliasátrak is védtelenek az olyan erejű szél ellen, amely csarnokok tetejét is leviszi, de legtöbb fóliakár az elöregedett létesítményekben keletkezett. Részben ez lehet az oka, hogy – bár a pontos számok még nem ismertek – alig érkezett mezőgazdasági fóliákra vonatkozó kárbejelentés az év eleji viharok után, illetve nem lehetett a kár akkora, hogy a gazdáknak megérte volna vállalni a megtérítésért a bejelentéssel járó adminisztrációt.

A hazai gazdák évente nagyjából négyezer tonna mezőgazdasági fóliát vásárolnak nem hivatalos adatok szerint.

Magyarországon főként alsó és középkategóriás mezőgazdasági fólia készül, a mennyiség azonban az elmúlt években nagyjából ötödére csökkent, mert a háztáji gazdaságok visszaszorulása miatt zsugorodott a piac. A közép- és felsőkategóriás fólia zöme Franciaországból érkezik, de jelentős a behozatal Izraelből, Törökországból és Spanyolországból is. A termelők főként az utóbbi árkategóriában vásárolnak, és magasabb minőségű termékeket keresnek. A közép-, felsőkategóriás fóliák általában 170-180 mikron vastagok, és négy-öt éves UV-garanciával rendelkeznek, míg az alsókategóriások UV-garanciája általában legfeljebb két év.

A választásnál a kertészetek figyelembe veszik a termék rugalmasságát, a vegyi anyagoknak való ellenállását, belső cseppmentességét és a fóliarétegek számát.

A profi kertészetek a munkaerő nagyarányú drágulása miatt is inkább a drágább, de jó minőségű termékeket választják, hiszen nem mindegy, hogy évente vagy ötévente kell cserélni a fóliát, és vállalni a csere növekvő munkaerőköltségét. A fóliát célszerű lecserélni a garantált élettartam elérése után, mert az UV-károsodás és az elhasználódás (például a por lerakódása) miatt kevesebb fény jut a növényeknek. A csere sok esetben azonnal megtérül a nagyobb terméshozam által.

 

(Forrás: VG)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Súlyos élelmezési válság fenyeget

Súlyos élelmezési válság fenyeget

Erős figyelmeztetést adott ki az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) és a Világélelmezési Program (WFP) egy lehetséges élelmezési vál...

Olajembargó: emelkedik az olajár!

Olajembargó: emelkedik az olajár!

Emelkedik az olajár, miután az EU-s vezetők megállapodtak az olajembargóról az Oroszország elleni hatodik szankciós csomag részeként. A WTI júliusi ha...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!