A kelet-közép-európai agrárpolitikáról tárgyaltak a V4-ek agrárminiszterei

Agro Napló
A kelet-közép-európai régió számára fontos kérdéseket vitattak meg a V4-ek agárminiszterei pénteken Varsóban, így például a közös agrárpolitika (kap) 2020 utáni jövőjéről, a tisztességtelen kereskedelmi magatartások visszaszorításáról, az EU kutatási és fejlesztési programjában való közös részvételről, illetve a földjogi szabályozásról tárgyaltak, kiegészülve Szlovénia, Románia és Horvátország tárcavezetőivel.

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) pénteki tájékoztatása szerint a július 1-től esedékes magyar V4 elnökséget megelőző utolsó agrárminiszteri találkozón az agrárpolitika 2020 utáni jövőjéről közös nyilatkozatot fogadtak el, amelyben az aláírók egyértelműen kiállnak az erős, kétpilléres agrárpolitika fenntartása mellett, amelynek a jövőben is megfelelő közösségi finanszírozással kell rendelkeznie.
    A magyar delegációt vezető Nagy István parlamenti államtitkár a közlemény szerint kiemelte: az elfogadott nyilatkozat magyar prioritásokat is tartalmaz, így az egységes területalapú támogatás, a SAPS rendszer fenntartását, a termeléshez kötött támogatások megőrzését, és a vissza nem térítendő támogatások túlsúlyának megőrzését a vidékfejlesztési programokban.
    A tájékoztatás szerint az élelmiszerláncban meglévő tisztességtelen forgalmazói magatartások visszaszorítása érdekében kérték az EU Bizottságot, hogy dolgozzon ki olyan közösségi iránymutatásokat, amelyek javítják a gazdák helyzetét az élelmiszerláncban. Nagy István hangsúlyozta: az idevonatkozó magyar jogszabály végrehajtásának tapasztalatai azt mutatják, hogy uniós szinten kell kijelöli a tisztességesnek tekintett kereskedői magatartás kereteit.
    Az unió Horizont 2020 kutatási és fejlesztési programjával kapcsolatban kérték az Európai Bizottságot, hogy a 2018-2020-ban rendelkezésre álló források elosztásánál vegyék figyelembe a közép-kelet-európai tagállamok által közösen meghatározott és benyújtott kutatási és fejlesztési prioritásokat.
    A földjogi szabályozásnál egyetértettek abban, hogy a föld egy speciális és véges erőforrás, amelyre nem alkalmazhatók az általános piaci és kereskedelmi szabályok - tartalmazza közlemény.
    A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) pénteki tájékoztatása szerint a V4-ek agrárkamaráinak rendkívüli találkozóját június 1-2-án között Lengyelországban a Varsó melletti Nadarzynban rendezték meg. Az együttes ülésen a magyar Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), a Cseh Köztársaság Agrárkamarája (AKČR), a lengyel Agrárkamarák Nemzeti Tanácsa (KRIR) és a Szlovák Élelmiszeripari és Agrárkamara (SPPK) vezetői találkoztak a V4 országok földművelésügyi minisztereivel, akik a varsói élelmiszeripari expón tartottak találkozót.
    Az agrárkamarák képviselői egyebek mellett a találkozón megvitatták a cukorkvóta eltörlésének lehetséges forgatókönyveit, hiszen a cukorpiac liberalizációja miatt sok cukorrépa-termelő aggódik a termelés jövedelmezőségének csökkenése miatt.

Forrás: MTI

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!