A Magyar Kukorica Klub Hírlevele 19. szám

Agro Napló

Top20 kísérletek, 2014

Térképek, dokumentumok, adatok, szemlék

Top20 Galéria

VI. Kukorica Termésverseny

Térképek, dokumentumok és adatok 

Piaci hírek:

USDA jelentés - 2014. június

 

 

Tengeri szemmel

When smaller corn plants compete with larger ones, they're at a significant disadvantage in the fight for sunlight, moisture and nutrients, says Lori Abendroth, Iowa State University agronomist. Meanwhile, as the smaller plants battle for whatever resources they can grab, they drag down yields of the older plants. The result: The whole field suffers.   (Ha kisebb kukoricanövények versenyeznek nagyobbakkal, jelentős hátrányban vannak a küzdelemben a napfényért, nedvességért, és tápanyagért, mondja Lori Abendroth, az Iowa Állami egyetem agronómusa. Miközben a kisebb növények harolnak bármely forrásért amit csak megragadhatnak, lehúzzák a nagyobbak termését, Az eredmény: az egész kukoricatábla szenved. Az eredeti cikk)

There are already technologies in the works that will allow not only variable-rate populations across a field, but also changing hybrids on the go. For now, however, a farmer's best tool may be varying populations as they plant, and recently, a group of 150 farmers tested the idea as part of Monsanto's FieldScripts Groundbreakers program. (Már vannak olyan technológiák a használatban, amelyek nem csak a novénysűrűség, de a hibrid menet közbeni vltoztatását is lehetővé teszik. Jóllehet ma még a gazdák számára a kivetett tőszám változtatása a legjobb eszköz, egy 150-es létszámú famrercsoport a Monsanto FieldSrips Grounbreakers programja részeként már kipróbálta, hogyan működik az elképzelés. Az eredeti cikk)

Mire ügyelj az idei kukoricatermésed érdekében?

  • Még károsíthat a mocskospajor és a drótféreg. Ha van mikrogranulátum szóróval vagy mikropermetezővel felszerelt töltögető kultivátorod, későbbi vetésekben talajfertőtlenítő szerrel még beavatkozhatsz, és csökkentheted a kárt!
  • Rajzik a kukoricamoly - kérd ki növényvédő szakember véleményét az optimális védekező beavatkozás időpontjának meghatározására!
  • Ha még nem tetted, a későbbi vetésekben is pótold a májusi esők által kimosott nitrogént - a kukorica legintenzívebb nitrogénfelvételi időszaka most következik, ne hagyd éhezni!
  • Megfelelő összetételű levéltrágyákkal javíthatod a kukorica tápanyagfelvételét, megkönnyítheted számára a stressz-időszakok átvészelését.
  • Szél- és jégverés után használj gombaölőszeres permetezést a golyvásüszög ellen!
  • A kukorica legérzékenyebb csőbetegségekkel szembeni fertőzési időszaka (fuzáriumok, aspergillus, golyvásüszög) a friss bibés állapot. Ekkor támadnak legintenzívebben a fertőzési hajlamot növelő rovarkártevők is - készülj fel a csőbetegségek és rovarkártevők elleni hatékony védekezésre! Záporos-zivataros periódusok fokozzák a fertőzési veszélyt!
  • Mindig figyeld a különböző vetőmag tételek, hibridek és elővetemények reakcióját/hatását az állomány fejlődésére - fontos következtetéseket vonhatsz le az operatív beavatkozásokra, és a jövőbeni döntésekre is!
  • A június első fele száraz és forró volt, ez még egy indok arra, hogy tápláld és gondozd a kukoricát! Az egészséges kukorica hasznosítja leghatékonyabban a rendelkezésre álló feltételeket. A zárt állomány védi a talajnedvességet a felesleges elpárolgástól. Ne feledd: az a hasznos víz, amely a növényen keresztül távozik a talajból!
  • Készülj a jövő évi hibridválasztásra - sok jóból kell kiválasztanod a legmegfelelőbbet!
  • Tarts határszemléket! Hívd meg a szomszédot és távolabbi gazdatársaidat is - ne feledd: az irígység a legjobb szemorvos!

Átgondoltad már? Ugyanakkora ráfordítással akkor éred el a legnagyobb termést, ha minden elvetett kukoricaszemből termő növény fejlődik! Hatvanezer tövön 12 tonna terem, ha mindegyik cső 20 dekás. Ehhez elegendő, ha 6-700 szem fejlődik egy csövön. A jó terméshez nem kell csoda - elég, ha odafigyelsz!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Hamarosan jöhetnek az első fagyok

Hamarosan jöhetnek az első fagyok

Az előző héten érkezett frontrendszer jelentős csapadékot hozott. A hét végére érkezett hideg levegőnek bőven van utánpótlása, a szél mérséklődésével...

Megint csökken a csapadék

Megint csökken a csapadék

A hét első felében folytatódott a záporos, zivataros időjárás sokfelé csökkentve számottevő mértékben az aszályt, ugyanakkor vannak területek az orszá...

Mikor jön már az eső?

Mikor jön már az eső?

Nem és nem akar megérkezni a csapadék hazánkba. A hétvégén érkezett hidegfront is hiába lassult le és hullámzott napokig a közelünkben, csak nagyon ki...

Végre jöhet a csapadék!

Végre jöhet a csapadék!

A szombaton érkező hullámzó frontrendszer végre változást hozhat az időjárásban. Ehhez kötődően a hétvégén csak néhol, a jövő hét első felében viszont...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!