A magyar mezőgazdaság a jövő kihívásaival is képes megbírkózni

Agro Napló
A digitalizáció és a robotizáció alkalmazása, az öntözhető területek növelése, a szakképzés fejlesztése is szükséges ahhoz, hogy a hazai mezőgazdaság megfeleljen a jövő kihívásainak – hangzott el a 8. Jász-Expó és Fesztiválon.

Fotó: Pelsőczy Csaba/AM

Tíz évvel ezelőtt a célkitűzések egyike az volt, hogy a lakosságot meggyőzzék arról, figyeljenek oda a minőségi, friss magyar termékekre. Ma pedig már nem csak az a fontos, hogy egy termék magyar legyen, hanem egyre inkább felértékelődött a régión belüli fogyasztás és áruellátás is - mondta Nagy István agrárminiszter a 8. Jász-Expón. Hangsúlyozta azt is, hogy a jász emberek kitartása és tudása számokban is kimutatható eredményekre vezetett. Sikerük egyik kulcsa annak megértése, hogy egyik igazi értékük hagyományukból, kultúrájukból ered.

A Jász-Expo és Fesztivál keretében több mint félszáz cég és vállalkozó mutatta be termékeit, szolgáltatásait. Idén a rendezvény díszvendége Cegléd város volt.

A mezőgazdaság előtt álló feladatokra kell fel készíteni a jövő generációját, ebben az agrárszakképzés és agrár-felsőoktatás szerepe megkerülhetetlen – fogalmazott Farkas Sándor a 8. Jász-Expo keretében megrendezett gazdasági fórumon.

Az Agrárminisztérium miniszterhelyettese a rendezvényen hangsúlyozta: a világ élelmiszertermelése növekvő és egyre jelentősebb kihívás elé néz - utalt a népességnövekedésre, az urbanizációra és a javuló életszínvonalra, az éghajlatváltozásra, a természeti erőforrások szűkülésére, valamint az ezekből következő, a termelés környezetterhelését korlátozó szabályozásokra vagy éppen a világ gazdatársadalmának elöregedésére. A magyar mezőgazdaság számára ugyanakkor rendelkezésre áll a kiváló termőföld, a vízvagyon, az évszázados termelési tudás, a kiváló növény- és állatfajták, valamint megvan az a műszaki háttér, amely biztosítja, hogy a hazai lakosságot ellássák kiváló minőségű és biztonságos élelmiszerrel.

Néhány évtizeden belül 9 milliárd ember számára kell biztosítani az élelmiszert, ezért a mezőgazdasági ágazat minden szereplőjére a jövőben is jelentős szerep hárul – mondta Farkas Sándor, aki szerint a hazai termelés 15 millió embert lát el mezőgazdasági termékekkel. Ezért a mezőgazdaság a magyar nemzetgazdaság meghatározó jelentőségű, stratégiai ágazata. Ahhoz ugyanakkor, hogy ennek a jelentős kihívásnak meg tudjunk felelni, nem kerülhető el egyebek mellett a digitalizáció és a robotizáció alkalmazása, az öntözhető területek növelése, a szakképzés fejlesztése sem – fogalmazott a miniszterhelyettes.

A rendezvény megnyitóján adták át a vásár díjait, ezek közül a nagydíjat a bútorgyártó ceglédi Komandor Lux Kft., a vásárdíjat az egyedi célgépeket gyártó jászberényi Konkoly Electro Kft., a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat különdíját pedig az ökológiai gazdálkodással foglalkozó berekfürdői Hubai Ökofarm kapta.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!