MENÜ

A nyugdíjas őstermelők mentesülnek a szociális hozzájárulási adó fizetése alól

Agro Napló 2021.12.22.

A szociális hozzájárulási adóról szóló 2018. évi LII. törvény (szocho tv) ez év július 10-én hatályba lépett módosítása alapján a nyugdíjas őstermelőknek nem kell szociális hozzájárulási adót fizetniük – emlékezteti a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az érintetteket, legfrissebb közleményében.

 

Így a fentiek alapján minden nyugdíjas őstermelő mentesül a szociális hozzájárulási adó fizetési kötelezettség alól, függetlenül attól, hogy milyen költségelszámolást alkalmaz (tételes költségelszámoló vagy átalányadózó). A mentességre az őstermelő által elért bevétel mértéke, illetve a megállapított jövedelem nagysága sincs hatással.

A hivatkozott törvény értelmében a saját jogú nyugdíjasnak minősülő személyek mentesülnek az adófizetési kötelezettség alól a Személyi jövedelem adóról (Szja) szóló törvény szerinti egyéb jövedelem kivételével: a mentesség az egyéb jövedelmen kívül a nyugdíjas magánszemély által megszerzett különböző típusú jövedelemre, így az őstermelői tevékenységből származó jövedelemre is vonatkozik – tartalmazza a tájékoztatás.