A tojástermelők üzenik, ne pánikoljunk

Agro Napló
Nyilatkozattal igazolnák a hazai tojástermelők, hogy a gazdaságukból származó áru biztonságos – írta a Magyar Idők szombaton. A dokumentumot eddig húsz vállalkozás írta alá. A cél, hogy az ágazat az elhúzódó hatósági vizsgálatok idején is megőrizze a fogyasztók bizalmát.

 

Nyilatkozatot adtak ki tegnap a hazai tojástermelő, -feldolgozó és -forgalmazó vállalkozások, amelyben jelezték, hogy saját gazdaságaikban és üzemeikben nem használtak fipronil­alapú rovarirtó szereket, illetve alapanyagaikat ellenőrzött telepekről szerzik be. Eddig mintegy húsz baromfitartó gazdaság vezetője írta alá a dokumentumot, köztük nagyobb és kisebb tojástermelőkkel.

A Baromfi Terméktanács ezt követően folyamatosan frissíti majd a nyilatkozatot aláírók listáját. A gazdaságok a nyilatkozattal azt is igazolni akarják, hogy betartják az élelmiszer-biztonsági előírásokat, így az általuk előállított termékek biztonságosan fogyaszthatók a várhatóan időigényes hatósági vizsgálatok idején is. A céges nyilatkozatokat Bognár Lajos országos főállatorvosnak küldik el, aki a közelmúltban közleményben hívta fel a figyelmet arra, hogy a termelők is tehetnek a fipronilos ügy mielőbbi lezárásáért.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az európai tojás­szennyezési ügy nyomán kezdte meg a magyar tojáspiac fokozott ellenőrzését, és néhány hazai mintában határérték feletti fipronilmennyiséget talált. Egyelőre folynak a vizsgálatok annak megállapítására, hogy a tiltólistán szereplő rovarölő szer miként kerülhetett egyes termékekbe.

A Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége egy hete kiadott közleményében határolódott el az európai tojásbotránytól. A szervezet intézőbizottságának tagjai pedig maguk kezdeményezték, hogy a Nébih ellenőrzést folytasson le náluk.

A szövetség többi tagjától is azt kérték, hogy vállalják a vizsgálatot, ezzel bizonyítva, hogy csak olyan szereket használnak fel, amelyek engedélyezettek és biztonságosak. A Nébih listáján ma több mint 950 tojástermelő vállalkozás szerepel, amelyek közül 120 tagja a Magyar Baromfi Terméktanácsnak, illetve a tojásszövetségnek is.

Az Agrárszektor.hu eközben arról írt, hogy a hatóság várhatóan több esetben is ismeretlen tettes ellen tesz feljelentést a tojásszennyezési ügy magyarországi vonatkozásai miatt. Bár jelenleg is vizsgálják az európai botrányt okozó ügy hazai szálait, a hivatal tájékoztatása szerint a háttérben feltételezhetően az áll, hogy egyes hazai tojáspiaci szereplők tiltott, feketén beszerzett, illegális vagy hamisított készítménnyel kezelték állatállományaikat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!