A vészhelyzet miatt késhet az osztatlan közös tulajdon rendezése

Agro Napló
Később indulhatnak az osztatlan közös tulajdon megosztására irányuló eljárások a veszélyhelyzet miatt – tette közzé honlapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Ahogy arról már korábban beszámolt a köztestület, ez év január elsején léptek hatályba a fennálló osztatlan közös tulajdon felszámolásáról és a földnek minősülő ingatlanok jogosultjai adatainak ingatlan-nyilvántartási rendezéséről szóló 2020. évi LXXI. törvény szabályai.

A törvény alapján első lépcsőben januárban indulhattak el azok az eljárások, amelyek esetében az osztatlan közös tulajdon megszüntetése úgy történik, hogy az ingatlant egyetlen tulajdonostárs szerzi meg (bekebelezés jogintézménye). Ezen kívül a földhivatalok is januártól kezdhették meg az ingatlan-nyilvántartásban szereplő adatok rendezését.

Azon eljárások azonban, amik az ingatlan megosztása eredményeképpen szüntetik meg az osztatlan közös tulajdont, február elején indultak volna. A koronavírus kapcsán elrendelt veszélyhelyzet meghosszabbítása következtében azonban ezek az eljárások a járvány terjedésének megelőzése érdekében a veszélyhelyzet végéig nem indulhatnak meg, a földhivatalokhoz a megosztás érdekében kérelem nem nyújtható be – tartalmazza az összefoglaló

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!