A víz a legfontosabb erőforrások egyike

Agro Napló
Az egyre szélsőségesebbé váló időjárás számos új feladat elé állítja a mezőgazdaságot, amelyre minél hamarabb megoldást kell találni. Az intenzív mezőgazdasági termelés öntözés nélkül már elképzelhetetlen, ezért az Agrárminisztérium (AM) az öntözéses gazdálkodás elősegítésére egy intézkedéscsomagot készített – emelte ki a tanácskozáson résztvevőket üdvözölve az AM parlamenti államtitkára a NIVEX Nemzetközi Ivóvíz Konferenciáján.
Fotó: Fekete István

Farkas Sándor a tudományos esznecserén elmondta: a jelenlegi előrejelzések alapján a XXI. század végére a Kárpát-medencében az átlaghőmérséklet akár 3,5 fokkal is emelkedhet. A nyári hónapok még intenzívebb felmelegedéséhez, a csapadékos és csapadék nélküli időszakok szélsőséges változásához Magyarországnak is alkalmazkodnia kell.

Az idei június volt a valaha mért legszárazabb és a harmadik valaha mért legforróbb nyári hónapunk. Júniusban átlagosan mindössze 16 milliméter csapadék hullott a szélsőségesen száraz térségben, az Alföld középső részén. „Felelősséggel tartozunk szülőföldünkért, alapvető nemzeti érdekünk, hogy megfelelően bánjunk vízkészleteinkkel, gondoskodjunk vízbázisaink védelméről, tegyünk a fenntartható vízgazdálkodásért” – fogalmazott az államtitkár.

Fotó: Fekete István

Farkas Sándor beszélt arról is, hogy mivel a mezőgazdaság jövője szempontjából az öntözésfejlesztés megkerülhetetlen, az öntözéses gazdálkodás elősegítésére az Agrárminisztérium intézkedéscsomagot készített, aminek része az öntözéses gazdálkodástól szóló törvény is.

Megfelelően bánni vízkészleteinkkel, tenni a fenntartható vízgazdálkodásért, gondoskodni vízbázisaink védelméről nemcsak gazdasági, hanem alapvető nemzeti érdekünk is. A törvény és a hozzá kapcsolódó intézkedéscsomag révén átlagosan öt millió forinttal csökkentheti 100 hektár termőföld öntözéséhez szükséges beruházásának költségét – hangsúlyozta a politikus.

Farkas Sándor reményét fejezte ki, hogy a gazdák igénye és érdeke szerint egyre nagyobb mezőgazdasági területet lehet majd öntözni. Mint fogalmazott, a jelenlegi mintegy 100 ezer öntözött hektár az elkövetkező években 200-250 ezer hektárra is nőhet, biztosítva ezzel az eredményes gazdálkodást. Ezt segítheti az az 50 milliárd forintos keretösszeggel meghirdetett pályázat, amelyben eddig 671 támogatói döntés született 36 milliárd forint értékben – olvasható a szaktárca honlapjának összefoglalójában.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!