A vízhiány miatt napról napra nagyobb a kár növénytermesztésben

Agro Napló
Az ország nagy része 20 éve nem tapasztalt csapadékhiánytól szenved. Az őszi fő növények közül a repce és a búza is csak kínlódik – írja a MOSZ az Agro Naplóhoz eljuttatott közleményében. A szakmai szervezet azonnali lépéseket javasol.

A repce egy részét ki kellett tárcsázni és a búza fejlődése is jócskán elmarad az ilyenkor megszokottól. A csapadékhiány miatt egyes területeken késik a vetés és az elmúlt hetekben elvetett magok sem tudnak megindulni, ahol lehetőség van rá, már most kelesztő öntözést alkalmaznak a termelők.

Hogy mekkora lesz a kár természetesen még nem mondható meg, de a MOSZ-hoz beérkező jelzések már most azt mutatják, hogy a 100 milliárd forintot is meghaladhatja. A kialakult helyzetben a MOSZ már most fontosnak tart néhány azonnali lépést:

  • üdvözöljük a döntést, melyben az öntözési idény időtartamát kiterjesztették, kezdetét március 1-re előrehozták. Javasoljuk, hogy az öntözéshez kapcsolódó adminisztrációs terhek és költségek kerüljenek érdemben csökkentésre.
  • a vidékfejlesztés keretében meghirdetett, hosszú ideje húzódó öntözési pályázatok elbírálását fel kell gyorsítani, illetve a már végrehajtott beruházások utáni kifizetéseket azonnal teljesíteni kell.
  • jelen időjárási helyzetből és a kilátásokból fakadóan fennáll a veszélye, hogy a kukorica betakarítása elhúzódhat, ezért a szárítási kapacitás gázellátási rendszerének átalakítását fel kell függeszteni.
  • egyértelműen megállapítható, hogy a gazdák befizetéseiből feltöltött kárenyhítési alap már az eddigi károk fedezésére sem lesz elégséges, ezért javasoljuk, hogy a kamara jégkárelhárítási költségei ne innen kerüljenek finanszírozásra. Elsődleges a gazdák kárainak megtérítése kell, hogy legyen. Ennek érdekében kezdeményezzük az alap állami feltöltését – írják.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Nehezen enyhül az aszály

Nehezen enyhül az aszály

Bár az elmúlt napokban hosszú idő után már érkezett csapadék hazánk területére, ennek mennyisége azonban csak kis területen érte el a kívánatos szinte...

Szárazság pusztít Lengyelországban

Szárazság pusztít Lengyelországban

Egyre kiterjedtebb a Lengyelországban pusztító szárazság, amely várhatóan komoly gondokat okoz a mezőgazdaságnak, a helyzet tavasz óta sokat romlott –...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!