2024. április 19. péntek Emma

A zöldség-gyümölcs ágazat meghatározó a mezőgazdasági foglalkoztatás növelésében

Agro Napló
A zöldség-gyümölcs ágazat bővülése hozzájárul a mezőgazdasági foglalkoztatás növekedéséhez, és ebben a dinnyetermesztésnek is meghatározó szerep jut - jelentette ki Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára kedden Medgyesegyházán, a harmadik Nemzeti Dinnyefórum előtt rendezett sajtóbeszélgetésen.

Az Európai Unió új, 2014-ben induló Közös Agrárpolitikája (KAP) keretében a zöldség-gyümölcs ágazat kedvezményezettje lehet a termeléshez kötött közvetlen támogatásoknak, az ágazat szereplői pályázhatnak piacszabályozási forrásokra, és a termelők társfinanszírozás formájában pályázhatnak a vidékfejlesztési célokat szolgáló pénzalapra is - mondta. 

    Az államtitkár szerint javítja az ágazat szereplőinek versenypozícióját az is, hogy a termelői értékesítői szervezetek kedvezményes forgóeszközhitelre, a mezőgazdasági termelők és az őstermelők pedig a Magyar Nemzeti Bank növekedési hitelprogramjának (nhp) kedvezményes hiteleire is pályázhatnak.

    Czerván György az MTI kérdésére kiemelte: az agrártárca arra törekszik, hogy segítse a zöldség-gyümölcs ágazat fejlődését, erősítse az öntözés és az intenzív munkaágazatok szerepét, és támogassa az élelmiszeripari kapacitások fejlesztését, bővítését.

    Mártonffy Béla, a FruitWeb elnöke tájékoztatása szerint a nemzeti dinnyeprogramnak köszönhetően három év alatt 4800 hektárról 5600 hektárra nőtt a dinnye termőterülete Magyarországon. A termés mennyisége éves szinten 170 ezer tonnáról 218 ezer tonnára nőtt 2011 és 2013 között. Az ágazat árbevétele 2013-ban nagykereskedelmi áron megközelítette a 14 milliárd forintot. A termelők kilogrammonként átlagosan negyven forintot kaptak a szántóföldi gyümölcsért.

    Az elnök szerint a növekedést segítette a minőségi előírások bevezetése, a kereskedelmi regisztráció és a szervezett értékesítés. A termelő így megfelelő piaci áron tudta értékesíteni a termést, és maradt elegendő pénze a következő termelési év elindításához - tette hozzá. 

    Tavaly az országosan megtermelt 218 ezer tonna dinnye hatvan százalékát a hazai piacon értékesítették, negyven százalékát exportpiacokon. Mártonffy Béla szerint esély van arra, hogy Magyarország  növelje pozícióit a hazai és a külföldi dinnyepiacon, hiszen három év alatt a hazai fogyasztás tíz kilogrammról 15 kilogrammra nőtt, és a magyar dinnye ismét keresett az exportpiacokon. 

    Az ágazat szereplői bizakodóak, 2014-ben a termőterület tíz százalékos bővülésével és a dinnyetermés 15-20 százalékos növekedésével számolnak - jelezte a FruitWeb elnöke. 

    Dél-Békés a hazai dinnyetermelés központja. Simonka György, a térség fideszes országgyűlési képviselője elmondta: 2013-ban a termőterület meghaladta a 3 ezer hektárt, a termés átlaga hektáronként ötven tonna volt.

    Ismertette: a termelők hektáronként tavaly mintegy ötszázezer forint jövedelemhez jutottak. Az ágazat a dél-békési kistérségben hatezer ember számára nyújtott megélhetést, a közvetett beszállítókat is figyelembe véve további kétezer főnek. A termelői előrejelzések alapján 2014-ben a termőterület a térségben tíz százalékot meghaladóan bővül.

Forrás: MTI

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Eső helyett árhullám jön

Eső helyett árhullám jön

Még a vártnál is kevesebb csapadék hullott az elmúlt napokban. A zöldség-gyümölcs árak emelkedése mellett már a hústermékek is drágulnak a Népszava sz...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!