Adókedvezménnyel ösztönzik energiatakarékosságra a cégeket

Agro Napló
A társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény július végi módosítása alapján magasabb adókedvezmény vehető igénybe – egymást követő öt adóévben – az energiahatékonysági célokat szolgáló beruházások és felújítások megvalósítása után.

Jelentős, a törvény szerint 30-45 százalékos társasági adó kedvezményt vehet igénybe az a vállalkozás, amely energetikai korszerűsítést vállal. A kedvezmény mértéke a beruházás helyszínétől függ (Közép-Magyarország régiójának nem támogatható települései, illetve a támogatható települései, valamint a többi régió), amely kedvezmény kisvállalkozások esetén további 20 százalékponttal, középvállalkozások esetében 10 százalékponttal növelhető, de legfeljebb a 15 millió eurónak megfelelő forintösszeg lehet. Energiahatékonysági felújításnak minősül a világítás- és fűtéskorszerűsítés is, így ezekre is igényelhető az adókedvezmény.

Az adókedvezmény igénybevételének egyik feltétele, hogy az adózó az adókedvezmény igénybevételének első adóévében – az adóévi társasági adóbevallása benyújtásáig – rendelkezzen auditor által kiállított igazolással, amely alátámasztja, hogy beruházása, felújítása energiahatékonysági célokat szolgál. A másik feltétel a beruházás, felújítás 5 évig történő fenntartása.

A szükséges igazolás elkészítését végző, minősített auditorok megtalálhatóak a www.naknonprofit.hu weblapon.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Kevesebb adónemet terveznek

Kevesebb adónemet terveznek

Az adórendszer töredezettségének csökkentését tervezi a kormány a február 27-én ismertetett Versenyképesebb Magyarországért program alapján, a cél az...

Változás az osztalék adózásában

Változás az osztalék adózásában

Az új szociális hozzájárulási adó törvény hatályba lépésével egyidejűleg az egészségügyi hozzájárulással kapcsolatos szabályozást hatályon kívül helye...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!