Agrár-digitalizációs pillanatképet készít az AKI

Agro Napló
A Digitális Agrár Stratégia megvalósításának támogatásához az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) online kitölthető anonim kérdőívvel mérné fel a jelenlegi helyzetet, az árutermelő gazdaságok és cégek digitális eszközhasználatát, készségeit, beruházási terveit.

Magyarország Digitális Agrár Stratégiájának (DAS) célja az agrárgazdaság digitalizációs átalakítása és fejlesztése az agrárgazdaság hatékonyságának növeléséhez, versenyképességének javításához. A „Mezőgazdaság 4.0” a digitális agrárgazdaság, az információs és kommunikációs technológiák, a nagytömegű adatok gyűjtésére és feldolgozására alapuló döntéstámogatás, továbbá az automatizálás és a robotizáció egyre szorosabb összefonódását, valamint a termelés, az üzemirányítás, a termékpályák üzleti modelljeinek megváltozását eredményező technológiai és vezetésirányítási reform összefoglaló neve.

A digitális technológiák bevezetésének alapvető feltétele a használatukra nyitott, és az alkalmazásukhoz megfelelő tudással rendelkező humán erőforrás. Most elindított online felmérésével az AKI ennek meglétére vagy hiányára kérdez rá elsősorban, de a precíziós technológiákkal kapcsolatos eszközök elterjedtsége, használatának a napi gazdálkodási gyakorlatba való rendszerszintű beépülése is hangsúlyosan szerepel a kérdések között.

A kérdőív a mezőgazdasági termelést hivatásszerűen – árutermelés céljából – folytató egyéni gazdálkodók és cégvezetők informatikai ismereteivel, valamint a gazdaságok digitális eszközök és információs rendszerek használatával kapcsolatos kérdéseket tartalmaz – olvasható az AKI honlapján.

A kérdőívet itt lehet kitölteni. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!