2024. április 26. péntek Ervin

Aláírásgyűjtés indult az agrár-érdekérvényesítésért

Agro Napló
Aláírásgyűjtési akcióval szeretné nyomatékosítani a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magosz, hogy ellenzik a Közös Agrárpolitika 2020 utáni költségvetésének csökkentését. Május 3-ig remélik, hogy nemcsak több ezer gazda, de minél több állampolgár is szolidaritásáról biztosítja a termelőket.
Jakab István és Győrffy Balázs. Fotó: nak.hu

Ugyan az elmúlt években látványosan fejlődött a magyar mezőgazdaság, azonban az ágazat jövedelmezősége még mindig alatta marad az uniós átlagnak. Épp ezért létfontosságú a hazai versenyképesség, sőt, az agrárium kiemelt szerepe miatt nemzetgazdasági érdek is, hogy nem csökkenjenek a fejlesztésekre rendelkezésre álló uniós források, miközben az Európai Bizottság újabb klíma- és környezetvédelmi előírásokhoz kötné a támogatásokat - hangsúlyozta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke. 

Elmondása szerint a bizottsági javaslat valamennyi tagállamnak jutó agrártámogatást csökkentené - Magyarország esetében ez nagyságrendileg 25-26 százalékos mínuszt jelentene. Ráadásul az agrártámogatások mindkét pillérét érintené a keretcsökkentés  (az egyes pillér normatív támogatásai évi 420 milliárd forint jelenleg, míg a vidékfejlesztési források most 7 évre 1300 milliárd forintot tesznek ki), ami a területalapú támogatások esetében az előzetes kalkulációk szerint 15 ezer forint lehet hektáronként - vagyis a jelenlegi 70 ezer helyett 55 ezer lenne - jegyezte meg az elnök.

Szavai szerint a jelenlegi - egyébként különféle okok miatt valamennyi tagállam által elutasított - KAP tervezet elfogadásának két következménye lehet: vagy az agrártermékek és élelmiszere drágulása, vagy pedig az uniósnál kevésbé szigorú élelmiszerbiztonsági, klímavédelmi előírások mellett olcsóbban előállítható unión kívüli importtermékek előtérbe kerülése az európai árukkal szemben. Utóbbi pedig az uniós áruk keresletét, és a gazdák bevételeit csökkenti.

Az nyilvánvaló, hogy a jelenlegi összetételű Európai Parlament már nem hoz döntést a KAP tervezetről, ahhoz túl távol állnak egymástól az álláspontok, és egyelőre a brexit miatt is kérdéses, hogy mekkora lesz egyáltalán az unió következő hét éves költségvetése. Ezért abban bízunk, hogy egy új összetételű, bevándorlásellenes többségű parlament, és egy új tagokkal feltöltött Európai Bizottság dönti majd el milyen is legyen a következő Közös Agrárpolitika - jegyezte meg Győrffy Balázs.

Elmondása szerint mind a kamara, mind a Magosz többször is nyilvánosan nyomatékosította már, hogy elutasítja a Közös Agrárpolitika költségvetésének csökkentését, azonban ezúttal szeretnék ezt a gazdák, és a magyar állampolgárok aláírásaival is alátámasztani. A két szervezet közös petícióját fizikai valójában a falugazdász irodákban, míg az online petíciót a www.peticioamagyargazdakert.hu oldalon lehet aláírni, illetve az adatok megadásával támogatni május 3-ig. Ezt követően az aláírásokat eljuttatják az Európai Bizottságnak. Úgy vélte, ha sok támogató lesz, akkor a testület nem teheti meg, hogy lesöpri az asztalról, a döntéshozatal során illik figyelembe venni a magyarországi véleményeket.

Az Agro Napló azon kérdésére, hogy tervezik-e az Európai Bizottságot jogalkotásra kötelező európai aláírásgyűjtéssé szélesíteni a kezdeményezést, Győrffy Balázs azt felelte, hogy ez a Copa-Cogeca (az uniós gazdálkodók érdekvédelmi szervezete, melynek a NAK is tagja) hatáskörébe tartozik. Bízunk benne, hogy más tagországokban is követik majd a példánkat - tette hozzá Jakab István, a Magosz elnöke, aki szerint létfontosságú, hogy a magyar gazdák kiszámítható gazdasági környezet és megfelelő finanszírozási háttér mellett dolgozhassanak. A hazai termelők nemcsak a tőkeerősebb uniós tagállamok gazdáival vannak éles versenyben az uniós piacokon, de a világpiacon is, ezt pedig mind a támogatásmegvonás, mind a gazdálkodási feltételek szigorítása, mind pedig az EU által kötött szabadkereskedelmi egyezmények tovább nehezítik. Elmondása szerint a gazdagabb tagállamok megtalálják a módját, hogy az energetikán, a biomasszafelhasználás támogatásán keresztül bújtatva segítsék a gazdáikat, arról nem is beszélve, hogy a vidékfejlesztési forrásoknál több lehetőségük lesz a nemzeti társfinanszírozási arány növelésére is. Szavai szerint a Magosz tagsága egységesen visszautasítja a KAP forrásainak átcsoportosítását a migrációs kihívások, feladatok finanszírozására. Bízunk benne, hogy a lakosság is szolidáris lesz a gazdákkal, és támogatja az aláírásával a kezdeményezést - tette hozzá Jakab István.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Online petíció a magyar agráriumért

Online petíció a magyar agráriumért

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) online aláírásgyűjtést indított „Petíció a magy...

Online petíció a magyar agráriumért

Online petíció a magyar agráriumért

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) online aláírásgyűjtést indított „Petíció a magy...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!