Állattartó telepeket ellenőrzött a Nébih

Agro Napló
Az antibiotikum-felhasználásra vonatkozó jelentési kötelezettségek teljesítését vizsgálták.

Az adatbekéréssel és helyszíni ellenőrzéssel egyaránt zajló vizsgálat során 8 esetben indult eljárás. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) általános tapasztalata, hogy az állattartók és állatorvosok egy része továbbra sincs tisztában az előírás részleteivel.

Az antimikrobiális-rezisztencia elleni küzdelmet és a felelős gyógyszerhasználatot szolgálja az a január vége óta érvényes előírás, mely szerint az élelmiszertermelő állatoknál felhasznált antibiotikumok összesített adatait tenyészetenként havonta jelenteni kell a Nébih rendszerében.

Az ősz folyamán komplex célellenőrzést tartottak a Nébih szakemberei, hogy megvizsgálják, eleget tesznek-e jelentési kötelezettségüknek az állattartó telepeket ellátó állatorvosok. A vizsgálatsorozat első szakaszában 61 ellátó állatorvostól kértek nyilatkozatot arról, miért nem rögzítettek adatok a rendszerben. Megnyugtató, hogy csupán három esetben kell eljárást indítani az adatszolgáltatás elmulasztása miatt, a többi telepen nem történt felhasználás.

A Nébih munkatársai 13 megyében összesen 22 (11 sertés- és 11 szarvasmarhatartó) telepen részletes szakmai tájékoztatással egybekötött helyszíni ellenőrzést is tartottak októberben. Ennek során összesen 5 esetben indult eljárás a kötelezettség szándékos elmulasztása miatt – értesült a Nébih közleményéből az Agro Napló.

A célellenőrzés lehetőséget biztosított a felhasználók észrevételeinek megvitatására, kérdéseik tisztázására is. Például, hogy minden esetben a kezelő állatorvos vagy meghatalmazottjának feladata az adatok rögzítése. Az állattartók és állatorvosaik további felvetéseinek jelentős részére a közeljövőben megvalósuló rendszerfejlesztés megoldásként szolgál majd. Többek között a már leadott jelentések másolhatóságával gyorsabbá és egyszerűbbé válik az adatszolgáltatás. Az akció során felmerült konkrét témák mellett az érintettek folyamatosan jelezhetik kérdéseiket, javaslataikat a Nébih felé az e-antibiotikum@nebih.gov.hu tematikus e-mail címen.

Az idén csak nemzeti szinten gyűjtött információkat a 2023-as évre vonatkozóan már az Európai Unió felé is továbbítani kell. Emiatt a Nébih – figyelemfelhívó, segítő kommunikációs tevékenysége mellett – a jövőben is rendszeresen vizsgálja majd a kötelezettség teljesítését.

(Forrás: Nébih)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!