MENÜ

ASP járvány: elérhetőek a horvátországi területi korlátozások

Agro Napló 2023.07.31.

Településlistával és az EU-s térképes kereső elérhetővé tételével is segíti a magyar gazdálkodókat a Nébih, hogy könnyebben tájékozódhassanak a horvátországi ASP járvány legfontosabb információiról. 

 

Mint ismert, Horvátországban is megjelent és az elmúlt időszakban robbanásszerű terjedésbe kezdett az afrikai sertéspestis (ASP). A magyar állategészségügyi hatóság megerősítette járványvédelmi intézkedéseit, hogy minimalizálja a vírus behurcolásának kockázatát.

A gazdálkodók számára kiemelten fontos jelenleg – különösen a járvány gyors terjedése miatt –, hogy információval rendelkezzenek a horvát származású élősertés, sertés eredetű termék megfelelő származásáról, a horvátországi korlátozás alatt álló területek alakulásáról. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ASP ide kattintva elérhető tematikus oldalán településlistával, valamint az EU-s térképes kereső elérhetővé tételével segíti az érintettek tájékozódását – értesült a Nébih közleményéből az Agro Napló.

Bár az informálódás a magyar gazdálkodók érdeke is, azonban fontos hangsúlyozni, hogy a mozgatási tilalmak betartatása, a fertőzött területekről más tagállamba történő szállítás megakadályozása elsődlegesen a horvát szakhatóság feladata! E kötelezettségről uniós határozat is rendelkezik*. Épp ezért az elsődleges és hivatalos hírforrásnak is a horvát hatóság által közzétett információk számítanak. Emellett fontos kiemelni, hogy – a járvány indokolta speciális szabályokon túl – továbbra is érvényes minden, a tagállamok közötti élőállat-mozgatásra vonatkozó előírás, azokat kötelező betartani. 

Az ASP-vel kapcsolatban további információk olvashatóak a Nébih weboldalán, ide kattintva.

Kapcsolódó jogszabály:

*az afrikai sertéspestis horvátországi előfordulásával összefüggő egyes ideiglenes vészhelyzeti intézkedésekről szóló (EU) 2023/1554 Bizottsági végrehajtási határozata

 

(Forrás: Nébih)