Aszály: így igényelheti a kárelőleget!

Agro Napló
Az Aszály veszélyhelyzet kapcsán a mezőgazdasági termelők érdekében új rendeletet fogadtak el, mely a kártérítések kifizetését, valamint a Biztosítók kárrendezését hivatott gyorsítani.

A Kormányrendelet alapján a Biztosító társaságoknak az aszálykár bejelentését követő 14 napon belül kárelőleg megfizetési kötelezettsége van az Ügyfél részére – értesült a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közleményéből Agro Napló.

Mi a kárelőleg?

A növénybiztosítási szerződés alapján előre meghatározott kártérítés legalább 50%-a.

Ki jogosult a kárelőlegre?

Az a mezőgazdasági termelő jogosult, aki rendelkezik aszálykárra kiterjedő növénybiztosítással. Valamint legkésőbb 2022. október 31-ig benyújtott kárbejelentéssel nyilatkozik arról, hogy kukorica vagy napraforgó területei üzemi szinten, növénykultúránként legalább 80%-os kárt szenvedtek el a csapadékhiány következtében. A kárbejelentés benyújtására rendelkezésre álló határidő elmulasztása jogvesztő.  A kárelőleg igényléséhez a Biztosítók honlapján található formanyomtatvány használható.

Mikor zárul le a kárrendezési folyamat?

A kárelőleg megfizetését követően a Biztosító a kár végleges mértékének felmérését tovább vizsgálja. A fennálló különbözettel kapcsolatban a Biztosító és az Ügyfél egymás között kell elszámoljanak, amint a végleges összeg meghatározásra kerül.

Az előleg igényléséhez hogyan és hova szükséges a kárbejelentést benyújtani?

Az ügyintézés gyors és precíz lefolytatásához a rendelet szerint meghatározott dokumentumokat kell (Aszálykár-bejelentő lap, 2022-es egységes kérelem) kell benyújtani a Biztosító részére elektronikus úton. Az adatok pontos megadása és a kár mértékének körültekintő, üzemi szinten, növénykultúránként történő megítélése rendkívül fontos a megfelelő ügyintézéshez.

A pontos részletszabályok a biztosítási tevékenységről szóló 2014. évi LXXXVIII. törvény aszály-veszélyhelyzetben alkalmazandó eltérő szabályainak bevezetésről szóló a Kormány 291/2022. (VIII. 8.) Korm. rendelete tartalmazza.

(Forrás: NAK)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Megérkezhet végre a csapadék?

Megérkezhet végre a csapadék?

A történelmi csapadékhiány közepette kedvező fordulatot mutatnak a középtávú időjárás előrejelzések. A jelenlegi hőhullámot lezáró frontrendszer lelas...

Mikor jön már az eső?

Mikor jön már az eső?

Nem és nem akar megérkezni a csapadék hazánkba. A hétvégén érkezett hidegfront is hiába lassult le és hullámzott napokig a közelünkben, csak nagyon ki...

Végre jöhet a csapadék!

Végre jöhet a csapadék!

A szombaton érkező hullámzó frontrendszer végre változást hozhat az időjárásban. Ehhez kötődően a hétvégén csak néhol, a jövő hét első felében viszont...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!