MENÜ

Az agrárium jól jöhet ki a globális vámháborúból

2019.01.28.

Az Európai Unió megkezdheti az egyeztetéseket az Egyesült Államokkal, az irányelvekről szóló javaslatot elfogadták

 

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) üdvözli az Európai Bizottság által elfogadott javaslatokat az Egyesült Államokkal folytatott kereskedelmi tárgyalásokkal kapcsolatos irányelvekre vonatkozóan. A benyújtott tervezet az európai agrárium számára kedvező megállapodás lehetőségét tartalmazza.

Az Európai Unió (EU) készen áll megkezdeni a kereskedelmi tárgyalásokat az Egyesült Államokkal, az ehhez elengedhetetlen tárgyalási irányelvekre vonatkozó javaslatokat már el is fogadta az Európai Bizottság. Az egyeztetés megkezdéséhez a tagországok beleegyezése szükséges, de ez várhatóan gyorsan megtörténik, hiszen a leendő tárgyalásoknak nem része a mezőgazdaság.

A most elfogadott tárgyalási irányelvek két potenciális megállapodásra terjednek ki. Ez egyrészt egy kereskedelmi megállapodás, amely szigorúan az ipari áruk vámjainak felszámolására irányul, a mezőgazdasági termékek kivételével. Egy második megállapodás a megfelelőségértékelésről szól, amely elősegítené a nem vámjellegű akadályok megszüntetése célkitűzésének kezelését.

A NAK üdvözli az Európai Bizottság által elfogadott javaslatokat az Egyesült Államokkal folytatott kereskedelmi tárgyalásai­val kapcsolatos irányelvekre vonatkozóan. A szabadkereskedelmi egyezmény előkészítési szakaszában a köztestület többször is kifejtette az aggályait az esetleges liberalizáció okozta élelmiszer-biztonsági kockázatokkal kapcsolatban, és szorgalmazta, hogy az EU zárja ki a mezőgazdasági és az élelmiszeripari ágazatot a tárgyalásokból. A Cecilia Malmström uniós kereskedelmi biztos által most benyújtott tervezet – a várakozásoknak megfelelően – az európai agrárium számára kedvező megállapodás lehetőségét tartalmazza, mivel az Egyesült Államok követelései ellenére az EU elkötelezte magát amellett, hogy nem hajlandó tárgyalni a mezőgazdasági termékekről.

Donald Trump amerikai elnök és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság vezetője tavaly júliusban állapodott meg a tárgyalások megkezdéséről, miután májusban az amerikai elnök úgy döntött, védővámokat vezet be az unióból, Kanadából és Mexikóból érkező acél- és alumíniumtermékekre. Az EU akkor erre ellenvámokkal válaszolt.