MENÜ

Az agráriumot is érinti az új szabadkereskedelmi megállapodás

2019.01.28.

Fontos cél a szabadkereskedelmi tárgyalások idei sikeres lezárása az Európai Unió és Új-Zéland között – jelentette ki Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, miután Jacinda Ardern új-zélandi kormányfővel tárgyalt pénteken Brüsszelben.

 

"Véleményem szerint mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy még idén tető alá hozzuk a megállapodást, a mandátumom lejárta előtt" - mondta Juncker. Ardern hangsúlyozta, hogy támogatja a brüsszeli testület ambiciózus megközelítését.

A csendes-óceáni ország kormányfője ezután Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével egyeztetett. "Földrajzilag távol vagyunk egymástól, de politikailag és gazdaságilag közeli partnerek és barátok vagyunk" - emelte ki Tusk a találkozót követően, az egyezmény mielőbbi megkötését sürgetve, amely szerinte "hatalmas stratégiai fontossággal" bír a szabályalapú nemzetközi rend szempontjából. "A jelenlegi bizonytalan globális környezetben felbecsülhetetlen értékű a barátság az Európai Unió és Új-Zéland között" - fogalmazott.

A felek közötti szabadkereskedelmi tárgyalások hivatalosan tavaly júniusban kezdődtek meg. Új-Zélandnak 9 milliárd euróval az EU a második legfontosabb kereskedelmi partnere Ausztrália után. Szakértők szerint a tervezett egyezmény nyomán közel felével növekedhet a kétoldalú árukereskedelem volumene.

Az Európai Unió egyes sérülékenyebb ágazatokban, például a tejtermékeket és a marhahúst illetően, jobban megnyitná ugyan, de nem liberalizálná teljesen a piacot.