2024. április 19. péntek Emma

Az Agrárminisztérium kiemelten kezeli az állattenyésztési ágazatot

Agro Napló
Az agrártárca kiemelten kezeli az állattenyésztési ágazatot, ezt jelzi: az Állattartó telepek fejlesztésének támogatása címmel tavaly kiírt pályázati felhívás keretösszegét 50 milliárd forintról 260 milliárd forintra emelték – emlékeztetett az agrárminiszter Mezőkövesden, az állattartó telepek korszerűsítésére kiírt pályázat támogatói okiratainak átadásán.
Fotó: Vermes Tibor

Nagy István elmondta: a dinamikusan fejlődő mezőgazdaság és a stabil termelési környezet alapja a kiszámítható finanszírozási háttér. "Az Agrárminisztériumban (AM) mindent megteszünk annak érdekében, hogy biztosítsuk a legkisebb gazdálkodóktól a legnagyobbakig a szükséges pályázati forrásokat" – jelentette ki a tárcavezető.

Az agrárminiszter közölte: az eddig megítélt támogatás országosan több mint 282,5 milliárd forintra rúg, ezzel az  összeggel 568 baromfi-, sertés-, szarvasmarha-, valamint juh- és kecsketartó telep fejlesztését támogatták. Ezen kívül a lovak, méhek, csincsillák, fácánok, nyulak, struccok, szamarak és fürjek tartásával foglalkozó egyéb állattartók 52 kérelem nyomán összesen 5,65 milliárd forintból korszerűsíthetik állattartó telepeiket. A miniszter hangsúlyozta: a szarvasmarhatartás a mezőgazdaság "nehézipara". A támogatásokkal a szarvasmarhatartó ágazatban mintegy 40 ezer férőhely létesítése vagy korszerűsítése valósul meg Magyarországon. Összesen 400 ezer négyzetméter istálló és egyéb építmény épül vagy újul meg.

A kisebb állattartó gazdaságok telepeinek fejlesztését célzó, 30 milliárd forint keretösszegű pályázati kiírás forrásaira még júliusban is nyújthattak be támogatási kérelmet az érintettek – mondta Nagy István, hozzátéve: az igényelhető támogatás maximum összege a baromfi- és a sertéstartó telepek esetében 100, a szarvasmarhatartó telepeknél 50 millió forint, a juh- és kecsketartó gazdaságok, valamint a többi mezőgazdasági haszonállatfaj esetében 20 millió forint.

A miniszter emlékeztetett, hogy június első felében jelent meg két felhívás az élelmiszer-előállításhoz kapcsolódóan: egy 50 milliárd forint keretösszegű a kisebb projektek támogatására és egy 200 milliárd forintos a nagyobb, térségi szinten is meghatározó élelmiszeripari fejlesztések támogatására. Júniusban hirdették meg a Mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztések támogatása című, 100 milliárd forint keretösszegű pályázati konstrukciót - sorolta a szaktárca irányítója.

Szavai szerint minden eszközzel, minden fórumon - Brüsszelben is - a magyar agrárvállalkozások érdekeit képviselik és védik a legkisebbektől a legnagyobbakig. Nagy István hangsúlyozta, hogy komoly agrárdiplomáciai siker, hogy a három évig elhúzódó tárgyalások után az elmúlt hetekben olyan megállapodás született at unió közös agrárpolitikájának (KAP) reformjáról, ami a jövőben is garantálja a magyar gazdák támogatását mind európai uniós, mind hazai forrásból.

A tervekről szólva elmondta, hogy a minisztérium védett őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták genetikai állományának in situ megőrzését támogató, új felhívás meghirdetését tervezi három éves kötelezettségvállalási időszakkal és megemelt támogatási egységköltségekkel. Továbbá őszre tervezik az új Agrár-környezetgazdálkodási kifizetés (AKG) és az új Ökológiai gazdálkodásra történő áttérés, ökológiai gazdálkodás fenntartása (ÖKO), 2022. január 1-jével kezdődő felhívások meghirdetését – olvasható a kormany.hu összegzésében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!