MENÜ

Az AM elkötelezett a gazdák versenyképességének megvédésében

2020.05.29.

A Termőföldtől az asztalig stratégiát úgy kell megvalósítani, hogy az ne veszélyeztesse az európai gazdák versenyképességét –  hívta fel a figyelmet a magyar agrárminiszter az Európai Bizottság egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős tagjának írt válaszlevelében.

 

A tájékoztatás szerint Stella Kyriakides korábban a brüsszeli állatjóléti és növényvédelmi előírások magyarországi végrehajtásával kapcsolatban fordult Nagy Istvánhoz.

A miniszter válaszlevelében emlékeztetett, a koronavírus-járvány során a gazdák bebizonyították, hogy az agrárium képes folyamatosan biztonságos élelmiszerekkel ellátni az Európai Unió lakosságát. Ez hatalmas értéket jelent mindenkinek az unió tagállamaiban, amelyet meg kell őrizni. Nagy István egyetért azzal, hogy a mezőgazdaságnak is hozzá kell járulnia a klímaváltozás elleni küzdelemhez. Ezt azonban – mint kifejtette - úgy kell megvalósítani, hogy az lehetőséget és ne teljesíthetetlen terhet jelentsen az ágazat szereplőinek. Hozzátette: Magyarország számára kizárólag jól átgondolt, az európai mezőgazdaság számára reálisan teljesíthető feltételeket tartalmazó új szabályok és célok fogadhatók el.

A tárcavezető alapvetőnek tartja, hogy hatástanulmányok kapcsolódjanak a stratégiákhoz. Felelős döntést ugyanis kizárólag olyan vizsgálatok alapján lehet meghozni, amelyek a várható hatásokat megfelelően elemzik. Kifejtette: olyan döntést kell meghozni, amely úgy ösztönözi az európai agrárium fenntarthatóbbá válását, hogy közben annak versenyképességét is megtartja.

A miniszter szerint a Zöld Megállapodásban foglaltak végrehajtása nagyban függ majd attól is, hogy mekkora költségvetés áll rendelkezésre a közös agrárpolitika (KAP) számára. Magyarország álláspontja egyértelmű: nem várható el, hogy az uniós mezőgazdasági termelői egyre több feladatot teljesítsenek úgy, hogy közben csökkennek a támogatásaik. Ambiciózus zöld célokhoz, kellően ambiciózus költségvetés szükséges – emelte ki az agrárminiszter.

Hangsúlyozva: az Európai Bizottság (EB) által kitűzött célok az európai agrárium versenyképességét veszélyeztethetik. Egyúttal megnyitják az utat a harmadik országokban jelentős környezeti károk mellett, nem fenntartható módon előállított és éppen ezért alacsonyabb árfekvésű termékek előtt. Másrészről nincs olyan nemzetközi előírás jelenleg, amely alapján a harmadik országok mezőgazdasági termelői kötelezhetőek lennének akár csak az európait közelítő környezeti- és klímavédelmi követelmények betartására – hívta fel a figyelmet Nagy István.