2024. március 29. péntek Auguszta

Az élelmiszeriparban nőtt a foglalkoztatottak száma

Agro Napló
A jelenlegi kabinet elkötelezett a szocialista kormányok által mostohaágazatként kezelt élelmiszeripar fellendítésében. Ennek köszönhető, hogy az élelmiszeripari foglalkoztatásban immár pozitív folyamatok figyelhetőek meg. A KSH adatai szerint 2012-ben 1,9 százalékkal, 2013. január és szeptembere között pedig 4,4 százalékkal bővült a foglalkoztatottak száma. Így 2013 első három negyedévében 129,9 ezer főnek nyújtott megélhetést az élelmiszeripar, 5 ezerrel többnek, mint három évvel ezelőtt.

Az élelmiszeripar teljesítménye ebben a kormányzati ciklusban érezhetően növekedett, megfordult az előző évek negatív tendenciája. Az ágazat összes értékesítése 2011-ben folyó áron 10 százalékkal lett nagyobb. A növekedés a következő két évben is folytatódott, ennek mértéke 2012-ben 11 százalék, 2013. januártól novemberig pedig 5 százalék volt. 

Míg a szocialisták azonos témában folyamatosan közleményeket írogatnak, a jelenlegi kormány hatékonyan képviseli a nemzetgazdasági érdekeket. A következő európai uniós költségvetési ciklusban az élelmiszeripar kiemelten részesedik az erre a területre juttatott forrásokból. Tavaly decemberben az állattenyésztés technológiájának fejlesztése mellett az élelmiszeripar-feldolgozás technológiai fejlesztésére legalább 25 milliárd forintot biztosított a vidékfejlesztési tárca, 10 milliárdot célzottan az élelmiszeripari cégeknek. 

Fentiek ellenére pont az a volt szocialista államtitkár vádaskodik az ágazat tönkretételével, aki egyetlen érdemi lépést sem tett a szektor érdekében. Gőgös Zoltán sajnos nem volt ennyire hangos, amikor az előző európai uniós költségvetési ciklusban tartós strukturális problémákat okozva szinte alig terveztek be forrásokat az ágazat fejlesztésére, aminek következtében számos vágóhíd ment tönkre.

Emlékeztetnünk kell arra, hogy a szocialista kormányzat idején csökkent felére a hazai sertéslétszám. A második Orbán-kabinet a szakmával összefogva stratégiát alkotott a megrogyott ágazat megmentésére. Ennek eredményeképpen már most láthatóak azok a pozitív folyamatok, amelyek az élő- és a félsertés áfájának 5 százalékra csökkentésével indultak meg.

A kormány továbbra is elkötelezett az élelmiszeripar fellendítése érdekében, ehhez minden rendelkezésre álló európai uniós és hazai forrást biztosítani fog. 

Forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!