2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Az EU korszerűsítette a minőségi előírásokat a biztonságos és tiszta ivóvíz érdekében

Agro Napló
Az Európai Unió környezetvédelmi tanácsa javaslatot fogadott el az ivóvíz irányelv felülvizsgálatára, amely naprakésszé teszi az minőségi előírásokat a biztonságos és tiszta ivóvíz érdekében, új rendelkezéseket tartalmaz az ivóvízzel érintkezésbe kerülő anyagokra és a vízhez való hozzáférésre – közölte az uniós tanács.

A tájékoztatás szerint az uniós tagországok szakpolitikusai kockázatalapú megközelítést vezetnének be a vízminőség ellenőrzésébe, amely hosszú távon csökkentené a költségeket, ugyanakkor szavatolná az ivóvíz kiváló minőségét.

Új kötelezettségeket javasolnak a vízhez való hozzáférésnél, és a tagállamoknak azt is lehetővé kell tennie, hogy a fogyasztók például információkhoz jussanak az ivóvizükről.

A tanács új eljárást javasolt az emberi fogyasztásra szánt vízzel érintkezésbe kerülő anyagokra vonatkozó higiéniai követelmények megállapítására.

Az Európai Bizottság 2018. február 1-jén fogadta el javaslatát az ivóvíz-irányelv átdolgozására. Az Európai Parlament a 2018. október 23-i plenáris ülésén módosításokat javasolt a bizottsági javaslatban. Az első olvasatban elfogadott parlamenti álláspont kialakítása a márciusban esedékes második plenáris ülésen várható - írta az MTI.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!