Az EU vidékfejlesztési politikájáról és a vidék kitörési pontjairól is ír a friss agrárökonómiai folyóirat

Agro Napló
Megjelent a „Studies in Agricultural Economics” című agrárökonómiai tudományos folyóirat tematikus kiadványa, amely angol nyelvű ismeretterjesztő tudományos cikkeket tartalmaz. A szakmai kötet a vidékfejlesztés kitörési pontjairól, a Közös Agrárpolitikáról, valamint a mezőgazdasági versenyképességről is szól. A kiadvány értéket képvisel az egyetemi hallgatók és a vidékfejlesztési szervezetek számára, ezzel elősegítve a falusi gazdaság és közösség fejlődését. A kiadványt az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) segítségével jelent meg.

A 64 oldalas folyóirat évente kétszer jelenik meg, elsősorban Kelet-Közép-Európában és Dél-Kelet-Európában. Ezzel lehetőség nyílik arra, hogy a régiók kapcsolatot teremtsenek egymással, valamint könnyen tájékozódjanak az új, eredményes kutatásokról. A kiadvány a „Közös Agrárpolitika” és az „Európa 2020” prioritásait is taglalja.

 

„A Studies in Agricultural Economics tematikus száma olyan külföldi és hazai cikkeket tartalmaz, melyek azt szemléltetik, hogyan lehetnek fenntarthatók és élhetőek a vidéki térségek. Olyan jellegű javaslatokat is magába foglal, amelyek illusztrálják, hogy mindez hogyan illeszthető be az EU vidékfejlesztési politikájába és programjaiba. Véleményünk szerint ezzel a témával az irodalom még ma sem foglalkozik kellőképpen, de ez a tematikus szám is segít a helyzetet orvosolni”- nyilatkozta Dr. Kapronczai István, az Agrárgazdasági Kutató Intézet főigazgatója.

 

Mivel az Európai Uniónak célja a Közös Agrárpolitika, az összefüggő nemzeti álláspont megalapozása, továbbá a versenyképesség és a jövedelem fejlődésének javítása, a kutatásokról beszámoló kiadvány számos területen segítséget nyújt. A folyóirat tartalmaz továbbá agrárpolitikai elemzéseket, valamint ismertetőket az agrárgazdasággal, vidékfejlesztéssel és egyéb mezőgazdasági termeléssel, versenyképességgel, környezeti erőforrás gazdálkodással, élelmiszerlánc gazdálkodással, a piacokkal, a marketinggel és a nemzetközi kereskedelemmel kapcsoltban.

 

A cikkek angol nyelvű megjelenése elősegíti a magyar kutatómunkák hírének nemzetközi ismertségét. A kiadvány szerzői bíznak abban, hogy a szakmai folyóirat hatása hosszútávon érezhető lesz, elősegítik a magyarországi vidéki térségek fejlődését, valamint erősödik a régión belüli vidékfejlesztésben érintettek közötti kooperáció.

A szakmai kiadvány, mint támogatott projektötlet, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat Elnökségének értékelése és javaslata alapján, az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap társfinanszírozásában, a Nemzeti Vidékfejlesztési Program Irányító Hatóságának jóváhagyásával valósult meg.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!