Az európai bárányárak az alacsony kínálat ellenére stabilak

Agro Napló
Az európai bárányárak a 35. héten ismét stabilak maradtak, az árszint nem sokkal maradt el a 30. héten regisztrált rekord-magas, 100 kilogrammonkénti 592,59 eurós árszinttől – tette közzé honlapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

A tájékoztatás szerint az elmúlt hetekben kissé enyhült a kereslet, megtörve ezzel a korábbi hetekre jellemző piaci lendületet, de a kínálat továbbra is korlátozott maradt.

A belföldi termelés továbbra is viszonylag alacsony, a juhvágások az EU-ban és az Egyesült Királyságban együttesen a január és május közötti időszakban 5,5 százalékkal csökkentek az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az EU-27-ek − Egyesült Királyság kivételével – behozatala pedig 16 százalékkal esett vissza 2020. első félévben.

A nehézbárány átlagára az EU-ban az augusztus 23-dikával záruló, 34. héten 584,59 euró volt 100 kilogrammonként. Ez 0,2 százalékkal magasabb volt, mint az egy héttel korábbi és 16,8 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakában rögzített árszintet.

Franciaországban és Spanyolországban az árak nem változtak, ugyanakkor a portugál bárányárak 7,9 százalékkal emelkedtek az előző héthez viszonyítva. Továbbá az ír árak is 1,5 százalékkal emelkedtek az elmúlt héten, annak ellenére, hogy az Egyesült Királyságbeli árak folyamatosan csökkennek – tartalmazza az ismertető.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!