2024. április 27. szombat Zita

Az éves tojásforgalom tizedét adja a húsvét

Agro Napló
A húsvéti tojásfogyasztás évente átlagosan mintegy 270-280 millió darab, ami az éves fogyasztás 10-11 százaléka – közölte a Baromfi Termék Tanács (BTT) mezőgazdasági titkára az MTI érdeklődésére.

Molnár Györgyi elmondta, hogy a húsvét előtti hetekben 30-35 százalékkal több tojást vásárolnak a háztartások, mint általában. A teljes tojás-fogyasztás évente megközelíti a 2,5 milliárd darabot - tette hozzá. Közölte, hogy az ágazat tojástermelésből származó árbevétele tavaly 26 milliárd forint volt, az azt megelőző évben 26,5 milliárd forintot tett ki. A csökkenést azzal indokolta, hogy míg a regisztrált termelés nőtt, addig az átlagos termelői ár csökkent.

A tojásárakról megjegyezte, hogy a tojás darabonkénti fogyasztói ára 33-45 forint volt a 13. és 15. héten a vidéki és a budapesti piacokon az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) adatai alapján. A magyar lakosság évente - a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint - fejenként 234 tojást fogyaszt el.

A mezőgazdasági titkár felhívta a vásárlók figyelmét arra, hogy mindig ellenőrizzék a tojásokon a HU jelzést, amely jelzi az eredetet, valamint garantálja a biztonságot, a termék frissességét és a minőséget.

Indul a rEGGelem ismeretterjesztő általános iskolai program

Országos, ismeretterjesztő iskolai programot indít a Tojásszövetség (teljes nevén Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége). A rEGGelem nevet viselő általános iskolai  program az egészséges reggelizés és a teljes értékű tojásos reggeli fontosságára hívja fel a figyelmet játékos, a felsősök számára is fogyasztható formában. A gyerekek reggelizési szokásainak javítását célul kitűző program idén tavasszal 15 iskolába és több mint 4000 felsős diákhoz jut el. A Tojásszövetség a felnőttek edukálását is fontosnak tartja, ezért HU, de tojás! néven Facebook oldalt is indított a tojás rajongóinak.

A magyar iskolás korú gyerekek több mint fele nem minden nap reggelizik, egyértelműen a vacsora a legfontosabb étkezés számukra, derül ki a TÉT Platform 2016-ban végzett felméréséből – erről már az őszi sajtótájékoztatón is beszámoltunk. A Tojásszövetség azt a célt tűzte ki, hogy a rEGGelem program 2019 májusában 15 magyar általános iskolába viszi el ingyenes, egészségtudatosító előadását, mindezt a mai kor tinédzsereire szabva, az Itt és Most Improvizációs Társulat segítségével. A Tojásszövetség hisz abban, hogy az improvizáció jobb, mint bármilyen szakmai sulykolás a témáról, mert ez az iskolást bevonja az előadásba és élményt nyújt a gyerekeknek. A program játékos interaktív stílusban beszél a gyerekeknek az egészséges reggelizés fontosságáról, és felhívja a figyelmüket a teljes értékű reggeli, benne a tojás jótékony hatásaira.

Mi történik a rEGGelem programban?

Az Itt és Most Improvizációs Társulat egy 50 perces előadás alatt a gyerekeket bevonva, velük beszélgetve, humoros formában meséli el, miért fontos a tápláló reggeli. A színészek a gyerekeket kérdezve, az ő példáikat, mondataikat idézve alakítják a vidám előadást, mely száraz prezentáció helyett a tinédzserek nyelvén és stílusában próbál ismereteket átadni arról, hogy szellemi és testi alapozó, ha egy iskolás teljes értékű reggelivel (megfelelő arányú fehérje, szénhidrát, zsiradék és folyadék) indul az iskolába. Az előadás egyszerűen elkészíthető és olcsó tojásos reggeli recepteket is ad a diákoknak, hogy a kakaós csiga és a csoki golyó helyett legyen alternatíva, melyet ők is elkészíthetnek otthon.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!