Az unió támogatja a tejtermelés csökkentését

Agro Napló
Az Európai Bizottság megjelentette a tejpiac megmentésére vonatkozó intézkedéseinek részleteit. Ennek egyik új eleme a termeléscsökkentést ösztönzi.

Phil Hogan, az Európai Bizottság mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős biztosa még júliusban jelentette be azt az 500 millió euró értékű segélycsomagot, amelyet az összes tagállam egyetértésével az uniós tejipar megmentésére állítottak össze.

A csomag legfontosabb elemei a 350 milliós támogatás, továbbá egy újonnan bevezetett 150 millió eurós csomag a tejtermelés csökkentésének ösztönzésére. Az utóbbi intézkedéseit az EB szeptember 8-án megjelent 2016/1612 rendelete tartalmazza. Ezen felül 2017 februárjáig meghosszabbítják az állami beavatkozásokat, például magánraktározását a sovány tejpor piacán. A biztos elmondta, hogy az intézkedések célja a tejpiaci krízis megoldása és a tej felvásárlási árának normalizálása.

A 150 millió eurós, a közösség egészére kiterjedő termeléscsökkentést ösztönző csomag új rendelkezés, amiről július óta folynak a tárgyalások. Az EB úgy döntött. hogy az európai gazdákra bízza, részesülni kívánnak-e a támogatásból, amelynek feltétele, hogy első körben az október-decemberi időszakban csökkentsék a termelési mennyiséget az előző év azonos időszakához képest. Az Európai Bizottság a rendelkezésre álló támogatási forrás által fedezett mennyiség, 1,07 millió tonna erejéig a tagállamoktól bármilyen önkéntes vállalást elfogad, túligénylés esetén egy odaítélési együtthatót határoznak meg, amelyet a tagállamok a támogatás iránti kérelmekben megjelölt mennyiségekre alkalmaznak. A tejtermelés volumenének csökkentését háromhónapos időszakokban addig folytatják majd, amíg a pénzügyi keret tart. Ezt követően a résztvevő gazdáknak 45 napjuk lesz igazolni, valóban csökkentették-e a termelést a vonatkozó időszakban. A támogatást csak ezután folyósítják.

Romuald Schaber, az Európai Tejtanács elnöke üdvözölte az intézkedéseket. Mint elmondta, a támogatások végre valós segítséget jelentenek a tejtermelők számára. Hozzátette, fontos volna, hogy a tagállamok a 350 millió eurós támogatásból is a termelés volumenének csökkentése érdekében hívnák le a rendelkezésre álló összeget. Szerinte piacon csak így lesz érzékelhető a változás.

Forrás: nak.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Harc az agrárpénzekért

Harc az agrárpénzekért

Ha az Európai Bizottság (EB) gyökeresen megváltoztatná az uniós agrártámogatási rendszert, kevesebb pénz adva a szektornak. Az Európai Parlament (EP)...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!