Baranya a rekordméretű szarvasgombák földje

Agro Napló
Újabb rekordméretű szarvasgombát találtak Baranyában. A több mint egykilós gomba nemcsak a mérete miatt kuriózum, hanem a fajtája miatt is: az isztriai szarvasgomba főleg a mediterrán térségben terem.

Az 1040 grammos isztriai szarvasgomba (Tuber magnatum) a hazánkban valaha előkerült legnagyobb példány. Az eddigi rekordot egy 2016-ban megtalált 600 grammos óriás tartotta, amit a mostanihoz hasonlóan a NEFAG Zrt. egyik gombásza talált Baranya megye egyik erdejében - adta hírül az Agrárminisztérium.

A világ legdrágább gombafajának számító isztriai szarvasgomba számára az idei év nemcsak rekord méreteket, hanem a bőséges olaszországi termésnek köszönhetően rekord alacsony árakat is eredményezett.

A hosszú és meleg nyár a jelek szerint kedvezően hatott a mediterrán térségben elterjedtebb isztriai szarvasgomba számára, melynek első példányait 1998-ban találták meg hazánkban és azóta is ritkaságnak számít.

Aki szeretne látni ilyen méretű isztriai szarvasgombát, az előző rekordot tartó liofilizált példányt megtekintheti a budapesti Vásárcsarnokban. Az abszolút magyar szarvasgombarekord egy 2014-ben talált, 1280 grammos nyári szarvasgomba, amelyet - szintén liofilizált állapotban - a Mezőgazdasági Múzeumban lehet megnézni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!