Bemutatkozott az Agrárinformatikai Központ a Szent István Egyetemen

Agro Napló
A Szent István Egyetem (SZIE), valamint vállalati partnerei (SKC-Consulting Kft., AXIÁL Javító, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., ASSECO Central Europe Magyarország Zrt., ENERGOTEST Kft.) stratégiai jelentőségű kutatás-fejlesztési és innovációs (KFI) együttműködés eredményeként Agrárinformatikai Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központot (AgIT FIEK) hoztak létre Gödöllőn, melyhez a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap 1,482 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást adott a konzorciumnak.

A SZIE tájékoztatása szerint a konzorcium arra vállalkozott, hogy a lehetőségeket kihasználva az agrárinformatikai alapkutatásokkal törekedjen befolyásolni a fejlesztési trendeket, és az alkalmazott kutatásokkal pedig segítsen a létező rendszerek kompatibilitási problémáinak megoldásában.

Az Agrárinformatikai FIEK létrehozásával az informatikai eszközök mezőgépészeti technológiába történő integrációjának egy dedikált kutatási és fejlesztési központja jött létre, amelynek tárgyiasult eleme az Agrárinformatikai Kutatóközpont épületének kialakítása új beruházásként, a Szent István Egyetem Gödöllői campusán. A kutatóbázison mérnöki iroda, prototípusműhely, ISOBUS tesztlaboratórium, elektronikai műhely, egy 300 négyzetméteres gépcsarnok, továbbá egy két tantermes továbbképzési centrum is helyet kapott.

Az Agrárinformatikai Kutatóközpont ez év december elején egy innovációs napon mutatkozott be a szakmai közönségnek. A rendezvény célja az volt, hogy a meghívottak, és az általuk képviselt szervezetek megismerjék az AgIT FIEK projekt kiemelt kutatási területein 2017-2019 között elért eredményeket és a további célkitűzéseket. A pályázat során életre hívott Agrárinformatikai Központ a jövő évtől szolgáltatóként kíván megjelenni a mezőgazdasági gépgyártás és agrárinformatikai innováció területén. Ennek érdekében felajánlja infrastruktúráját, szakmai tapasztalatait és emberi erőforrásait az együttműködő partnerek számára – olvasható a tájékoztatásban.

A gödöllői rendezvényen a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) képviseletében Szabó István elnökhelyettes beszélt a felsőoktatási és ipari együttműködési központok szerepéről a magyar innovációs rendszerben. „A hivatal által kidolgozott FIEK program keretében a vállalatok részéről felmerülő kutatás-fejlesztési és innovációs igényekre alapozva országszerte nyolc ipari-egyetemi együttműködési centrum valósul meg összesen mintegy 35 milliárdos támogatással” – emlékeztetett az elnökhelyettes. Kiemelte: ez az együttműködésen alapuló alkotómunka kölcsönös előnyökkel jár minden résztvevő számára. Hiszen a menedzsment-szemlélet elsajátításával javul a kutatóhelyek hatékonysága, a vállalati kutatás-fejlesztésnek pedig új dimenziót ad, ha számíthatnak az egyetemi tudásbázisok erőforrásaira.

A rendezvényen ünnepélyes körülmények között került sor a Szent István Egyetem és a Közlekedési Műszergyártó Zrt. valamint a Valor Hungariae Zrt. együttműködési szerződésének aláírására. Az együttműködési  szerződés aláírása biztosítéka annak, hogy a kutatói közösség és az ipari szereplők szervezett együttműködéséből olyan nemzetközi összehasonlításban is versenyképes fejlesztések születhetnek, amelyek a kutatói kiválóságra alapozva létező piaci igényeket szolgálnak.

Az innovációs nap résztvevői a modern technika megismerése után megtekintették a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépfejlődéstörténeti Szakmúzeum „Agrárinformatika v_0.1.” című kiállítását, amely bemutatta, hogy a Szent István Egyetem és jogelődei már akkor az agrárinformatikai kutatás élvonalában dolgoztak, amikor a mai drónok munkáját még sárkányrepülővel végezték, és a raktárbizonylat-beolvasó berendezést azért kellett kifejleszteni, mert még nem találták fel a lézerszkennert – olvasható az összegzésben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Sikeresen zárult az idei AGROmashEXPO

Sikeresen zárult az idei AGROmashEXPO

Sikeresen zárult a hétvégén az idei 38. AGROmashEXPO Nemzetközi Mezőgazdasági és Mezőgép Kiállítás, valamint a 10. AgrárgépShow Mezőgazdasági Eszköz-...

Sikerszakma lett az agrárgépészet

Sikerszakma lett az agrárgépészet

Öt év alatt 70 százalékkal nőtt az agrárgépész szakmát választó diákok száma. A legtöbben a versenyképes jövedelem, a csúcstechnológiás gépek és a ter...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!