Csak az időjárás akadályozhatja az újabb rekordévet az agráriumban

Agro Napló
A korábbiaknál nagyobb támogatási összegek és a minőségi élelmiszerek iránti folyamatosan növekvő keresletnek köszönhetően további bővülés várható az állattenyésztés területén az idén - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a Napi Gazdaságnak adott interjújában.

A lap hétfői számában közölt interjúban a miniszter egyebek között azt mondta, a következő hat évben a Magyarországra jutó közös agrárpolitika keretében közvetlen kifizetésre 8,9 milliárd euró, vidékfejlesztésre 3,45 milliárd euró uniós keret felhasználása kalkulálható. Mindehhez hozzáadódik a nemzeti forrás 714,4 millió eurós értékben, így vidékfejlesztésre összesen 4,15 milliárd euró fordítható.

Fazekas Sándor hozzátette, tavalyhoz képest az uniós forrásból valamennyi ágazat többletforráshoz fog jutni.

A tárcavezető beszélt arról is, hogy az agrárágazaton belül az élelmiszeripar nehezebb helyzetben van, habár a 2013-as stagnálást követően tavaly dinamikusan nőtt a termelése.

A 2014-2020-as időszakban a vidékfejlesztési program forrásaiból mintegy 200 milliárd forint támogatás juthat a hazai mezőgazdasági alapanyag-termeléssel szoros kapcsolatban álló, elsődleges feldolgozást végző mikro- és kisvállalkozások versenyképességének és hatékonyságának növelésére, illetve innovatív, új vállalkozások létrehozására - mondta a földművelésügyi miniszter.

Forrás: MTI

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!