MENÜ

Csúcsgenetikai képességek továbbörökítésén dolgoznak a MATE új állatállomásán

Agro Napló 2022.09.22.

Speciális állatállomással bővült a MATE Embrió-átültető Központja. A fejlesztés megfelelő környezetet biztosít a magas genetikai értékű donorállatok csúcsgenetikai képességeinek továbbörökítéséhez.

Fotó: Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE)

 

Az élelmiszerbiztonság, az élelmezés-egészségügy, valamint a nemzetstratégiai jelentőségű élelmiszer-ellátás szempontjából is különösen fontos a MATE Kaposvári Campusán működő Embrió-átültető Központ. A létesítményben jelenleg elsősorban szarvasmarhaembrió-átültetések zajlanak, de a tervek szerint a jövőben lóval, gím- és dámszarvassal, valamint egyéb kisállatokkal is dolgoznának, ami a génmegőrzés szempontjából is kiemelt jelentőséggel bír – értesült a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem közleményéből az Agro Napló.

Az újonnan átadott állatállomáson jelenleg hat rendkívül értékes Holstein-fríz szarvasmarha található. A legfőbb cél az, hogy ezek csúcsgenetikai képességeit továbbörökítsék, ehhez pedig egy különleges technológiát alkalmaznak a szakemberek.

„Egy hormonális programot hajtunk végre, amelynek az utolsó mozzanata az embriómosás, ezt követően pedig a laborban szelektáljuk és minősítjük az embriókat. Azokat akár azonnal át tudjuk ültetni a fogadó állatba, de lehetőség nyílik a fagyasztásra is, így az embriókat akár később is fel tudjuk használni” 

– mondta Dr. Zomborszky Zoltán, az Embrió-átültető Központ vezetője.

A nemrégiben kialakított állatállomás egyik rendkívüli előnye, hogy nyugodt környezetben, biztonságosan és az állatok számára stresszmentesen lehet elvégezni a beavatkozásokat. Az így megszületett magas genetikai értékű egyedek pedig adott esetben több tejet vagy húst tudnak termelni.

 

gyuriczacsaba-zomborszkyzoltán-vöröspéter_mate_csúcsgenetika

Fotó: Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE)

 

„A MATE számára alapvetően fontos, hogy minden területen, így az állattenyésztésben is csúcstechnológiát alkalmazzon. Az Embrió-átültető Központban zajló munka az élelmezésbiztonság, az élelmiszerellátás szempontjából is kiemelt jelentőséggel bír, amely hosszútávon a magyar állattenyésztés teljesítményét, versenyképességét növeli” 

– hangsúlyozta Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora. Hozzátette: „A MATE legfontosabb céljai között szerepel, hogy az intézményben zajló kutatások, eredmények beépüljenek a napi gyakorlatba, hiszen az élelmiszer-előállítás, a növényi, állati és feldolgozott termékek előállításánál ez nemzetgazdasági érdek”.

A központban zajló munka arra is alkalmas, hogy tovább népszerűsítse a modern agráriumot és az agrárpályát, így a tervek szerint a jövőben középiskolás diákok is meglátogathatják majd az intézményt, biológia óra keretében.

 

(Forrás: MATE)