MENÜ

Digitális agrár-rezsicsökkentéssel segítené az állam a modernizációt

2019.02.19.

Ingyenes adatbázisokkal segítjük a precíziós gazdálkodást – mondta Nagy István agrárminiszter az idei PREGA megnyitóján. Győrffy Balázs támogatást kért a törvényhozásban, illetve a fejlesztések finanszírozásához.

Fotó: Pelsőczy Csaba/AM

Precíziós gazdaság nélkül nem lesz megújuló magyar mezőgazdaság, az agrárdigitalizáció elősegíti a stabilitást és a kiszámíthatóságot az élelmiszertermelésben, növeli a hatékonyságot, ezzel pedig a versenyképességet és magasabb jövedelemszintet tesz elérhetővé - mondta Nagy István agrárminiszter a PREGA konferencia és kiállítás megnyitóján. A miniszter hangsúlyozta, hogy a modern technológiák használata a sikeres és tudásalapú vidék alapjait teremti meg.

A kormány törekszik arra, hogy a környezetet, a talajt és a vizet egyaránt kímélő helyspecifikus gazdálkodás valósuljon meg. Ennek segítésére vezették be a Digitális Jólét programot, valamint készítették elő a Digitális Agrárstratégiát, aminek lényege, hogy a mezőgazdasági termelők, az agrárszakemberek, a szakigazgatásban dolgozók a mindennapi munkájuk során minél szélesebb körben használhassák az új technológiákat, informatikai és infokommunkiációs rendszereket és elsajátítsák az ezek alkalmazásához szükséges komplex tudást - tette hozzá.

Nagy István kifejtette, fel kell készülni arra, hogy a digitalizációra épülő új világ kevesebb, de magasabban kvalifikált munkaerőt igényel. Továbbra is szeretnék elérhetővé tenni a közigazgatási adatrendszerekben rejlő gazdaságfejlesztési potenciált. A digitális agrár-rezsicsökkentés célja egyrészt minél több állami adatbázis ingyenessé és elérhetővé tétele, másrészt az állam, illetve az unió felé történő kötelező adatszolgáltatások egyszerűsítése, a döntéshozatali eljárások gyorsítása. Nagy adatvagyon áll már most is a gazdálkodók rendelkezésére és az a cél, hogy ezt ki is tudják használni - fűzte hozzá.

Hangsúlyozta, hogy a magyar nemzet jövője szempontjából rendkívül fontos a magyar vidék gazdaságának és erőforrásainak megőrzésén túl, annak megújítása is. Összhangot kell teremteni az innováció és a hagyományos - helyi igényekre épülő és kisléptékű - vidékfejlesztés között. Az agrárminiszter szerint az idei PREGA kiállítás újabb lendületet ad majd az innovatív megoldások és technológiák felfedezésére és használatára.

Az Agroinform.hu portál, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és az Agrármarketing Centrum (AMC) által szervezett, precíziós gazdálkodásról szóló kétnapos konferencián Győrffy Balázs, a NAK elnöke rámutatott arra, hogy a következő évtizedekben dinamikusan fog növekedni az agrártermékek iránti kereslet, felértékelődik a mezőgazdaság, bő 30 év múlva 9 milliárd embert kell majd táplálni a Földön. Mivel a szántóterületek nagysága csak minimálisan növelhető, ezért új erőforrásokban kell gondolkodni, illetve a meglévők felhasználását kell a fenntarthatóság szempontjából optimalizálni. Az agrárkamara elnöke szerint a megoldás a precíziós gazdaságban rejlik, mivel csak az képes egyszerre a fenntarthatóságot és a versenyképességet biztosítani.

A NAK elnöke köszöntőjében arra híva fel a figyelmet, hogy a precíziós gazdálkodás terjedéséhez elengedhetetlen a kormányzati támogatás mind a finanszírozás, mind a törvényhozás szintjén. Mivel 2020 után az agrártámogatások rendszere valószínűleg változni fog, így a versenyképesebb, hatékonyabb gazdálkodás még jobban előtérbe fog kerülni. Mint mondta, adottságaink kiválóak, de a szemléletváltás elkerülhetetlen, hiszen „a világ nagy sebességre kapcsolt, mi sem kulloghatunk vasvillával a távvezérelt gépek nyomában”.

– A precíziós gazdálkodás egyik nagy előnye a tervezhetőség, a kiszámíthatóság, a precizitás – amint azt a neve is jelzi. A hagyományos gazdálkodás korlátai miatt a jövedelmezőség egy ponton túl már csak úgy bővíthető, ha precíziós technológiákat alkalmazunk. Elég, ha csak a precíziós módszereken alapuló talajvizsgálatra, a differenciált kijuttatásra, a célzott gyomirtásra gondolunk – mondta. – A befektetés többszörösen térül meg, érdemes nyitni, érdemes tanulni. Az új technológiák újfajta tudást igényelnek. Felsőoktatási szinten éppúgy szükséges a magas szintű szakember-képzés, mint az aktív gazdálkodók számára szervezett tanfolyamok, képzések. Amiről itt szó van, az nem más, mint a jövő. Az utat hozzá kinek-kinek magának kell megtalálni, kitaposni, ha nem akar lemaradni.

Hozzátette, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara egyik kiemelt feladatának tekinti az információátadást, a legmodernebb tudás közvetítését.

– Ezért vagyunk itt is jelen, hiszen olyan technológiákkal és azok alkalmazásaival lehet ismerkedni, amelyek a kamarai tagságunk számára előrelépést jelenthetnek eredményességben, versenyképességben, színvonalban.  És ez nemcsak a termelőkről szól, hanem a fogyasztókról is. Közös felelősségünk, hogy az élelem, ami az asztalokra kerül, hazai legyen, élelmiszerbiztonsági szempontból kifogástalan, környezetvédelmi szempontból kíméletesen előállított - tette hozzá Győrffy Balázs.

Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) főigazgatója szerint a precíziós gazdálkodás, a digitális technológiák alkalmazása fontos eszköze a mezőgazdasági kibocsátás növelésének, emellett a versenyképesség és a környezeti fenntarthatóság szempontjából is fontos. Nem a precíziós gazdálkodásra átállás költsége a jelentős tétel, hanem az a veszteség, amelyet annak hiánya évről-évre okoz - hívta fel a figyelmet.

Nyugat-európai szakértők szerint a precíziós gazdálkodással évente hektáronként 25-30 ezer forintnak megfelelő összeggel nagyobb eredmény érhető el szántóföldi művelésben, Magyarországon pedig ennél is lényegesen nagyobb, 65-70 ezer forintos eredményesség javulás lenne elérhető, mivel a bázis alacsonyabb a nyugat-európainál. Ez 300-350 milliárd forinttal nagyobb termelési értéket jelenthet csak a szántóföldi növénytermesztésben, ami majdnem annyi, mint amennyit területalapú, vagy állatalapú támogatásból évente igénybe vesznek a gazdák.

Bolyki Bence, a rendezvény főszervezője ismertette, hogy az idei PREGA-ra több mint ezren jelezték részvételi szándékukat. Az érdeklődők elméleti és gyakorlati kérdésekre egyaránt választ kaphatnak a precíziós gazdálkodással kapcsolatban, több mint száz előadást hallgathatnak meg. Számos modern alkalmazással is megismerkedhetnek, például a talajművelés, a növényvédelem, a vízgazdálkodás, a térinformatika területén. A kiállítótérben pedig több mint 40 szakmai kiállító mutatja be termékeit és újdonságait - sorolta az MTI-nek.