MENÜ

Díjazottak diákszemmel

Kiss Melinda Katalin 2018.12.20.

Az új műszaki megoldások részletei mellett a fejlesztések irányát befolyásoló problémák foglalkoztatták a 2019-es AGROmashEXPO - AgrárgépShow  sajtónapján a kiállítások termékdíjasaival beszélgető gépészhallgatókat.

A Szent István Egyetem két gépészhallgatója, Antal Márton és Rátkai Márton

A Fendt korábban bejelentett automatikus munkagép-csatlakoztatással kapcsolatos fejlesztése egyelőre szériában még nem elérhető, azonban a gyár biztosan tervezi a bevezetését - válaszolta Harsányi Zsolt, az AXIÁL  tulajdonosa a Szent István Egyetem két gépészhallgatója, Antal Márton és Rátkai Márton érdeklődésére. A két hallgató az AGRO NAPLÓ meghívására vett részt a 2019-es AGROmashEXPO - AgrárgépShow kiállítások termékdíjasait bejelentő sajtórendezvényen, így a hazai szakemberek közül elsőként és közvetlenül a forgalmazóktól kaphattak részletes információkat a 2019-es év díjazott újdonságairól, a mezőgépfejlesztések várható irányairól.

A fiatalokat elsősorban a nemzetközi termékfejlesztési díjkategóriában különdíjat nyert Fendt 900 Vario MT gumihevederes traktor széria új rugózási megoldásai mellett a beépített váltószerkezet sajátosságai, és főleg a motorteljesítmény érdekelte. Utóbbival kapcsolatban kiderült, hogy ebben a szériában maradt a 7 hengeres motor, de a gyártó tervezi a 12 hengeresre váltást is.

_1713118_web

Fendt 900 Vario MT

A hazai termékfejlesztési díj gépesítési kategóriájának az R6878 közrendképzővel különdíját elnyerő McHale Hungaria Kft. képviselőjétől, Hartinger Attila szerviz technikustól pedig elsősorban arról érdeklődtek, hogy mi indokolta a megszokott talajhajtástól eltérő kialakítást, illetve hogy ez mennyivel nehezítette meg a szerkezetet. Mint megtudhattuk, előbbit elsősorban a takarmány minőségét javító átszellőztethetőség biztosítása mellett a talajszennyeződések minimálisra szorításának igénye indokolta. A rendkezelő pedig az „Y” hajtóművön keresztül vezérelt, központi felfüggesztésű rotorok és a kormányzott kerekek teherviselésének köszönhetően meglehetősen könnyű, és egyenletes talajnyomást tud biztosítani a rotorok teljes munkaszélességében. A háromdimenzióban elmozduló függesztő rendszer pedig segíti a kiváló talajkövetést.

Ugyan a fiatalok elsősorban az új műszaki megoldások iránt érdeklődtek, azonban Starcz Tamás, a DAMMANN cégképviseletét ellátó Starcz Agrotechnik Kft. ügyvezetőjének tapasztalatai alapján betekintést kaphattak abba is, hogyan működik a hazai önjáró permetezőgépek piaca, illetve hogyan lehet a gazdálkodói igényeket akár közvetlenül a gyártónál érvényesítve egyedi sajátosságokhoz igazodó mezőgépet beszerezni.