Elektronikus kárbejelentés és területösszesítő

Agro Napló
2014. november 1-től elektronikus kárbejelentés az agrárkár-enyhítési rendszerben, valamint elektronikus területösszesítő a mezőgazdasági biztosításoknál.

Az agrárkár-enyhítési rendszerben az új, 2015. kárenyhítési évtől (2014. november 1-től) kezdődően megváltozik a mezőgazdasági káresemények bejelentési módja. Az agrárkár-enyhítési rendszerben tag termelők a 2014. november 1-jén és az azt követően bekövetkezett mezőgazdasági káreseményeket – az eddig megszokott papír alapú kárbejelentés helyett – elektronikus úton jelenthetik be. Az elektronikus kárbejelentő felület az MVH honlapján az „Elektronikus ügyintézés” menüpont alatt érhető el az „MKR – Mezőgazdasági Kockázatkezelő Rendszer” elnevezésű alkalmazáson keresztül. Az elektronikus felület használatához szükség esetén a falugazdászok nyújtanak segítséget.



A 2014. kárenyhítési évre vonatkozóan az október 31-ig bekövetkezett mezőgazdasági káreseményekkel kapcsolatos termelői kárbejelentéseket és a kárenyhítő juttatás iránti kérelmek benyújtásának eljárását a fenti változás még nem érinti.



Ezért a 2014. október 31-ig bekövetkezett mezőgazdasági káreseményeket 15 napon belül, a megszokott módon papír alapon lehet bejelenteni az illetékes agrárkár-megállapító szerv részére. 



Az elmúl napokban jellemzően belvízkár, felhőszakadás kár (pl.: Bajai, Bonyhádi, Dombóvári, Pécsváradi, Selyei, Sümegi, Szekszárdi, Szigetvári, Kistérség) és viharkár (pl: Adonyi, Ajkai, Balatonfüredi, Barcsi, Hévízi, Paksi, Pápai, Sümegi, Tamási, Várpalotai Kistérség) fordult elő. A 15 napos bejelentési határidő a belvízkár esetén attól a naptól kezdődik, amikor károsodás az adott növénykultúrán első alkalommal észlelhetővé válik, míg felhőszakadás és viharkár esetén a káresemény első alkalommal történő észlelésének a napjától.

Fontos, hogy az elmúlt napokban bekövetkezett, az agrárkár-megállapító szerv által igazolt mezőgazdasági káresemények által okozott hozamcsökkenés a 2014. évi kárenyhítésre vonatkozó kárenyhítő juttatás iránti kérelem részeként 2014. november 30-ig benyújtásra kerülhet.

Felhívjuk továbbá a termelők figyelmét arra, hogy 2014. november 1-től új elektronikus felület segíti a díjtámogatott mezőgazdasági biztosítások ajánlatkéréséhez szükséges területadatok összeállítását is. Az „MKR – Mezőgazdasági Kockázatkezelő Rendszer” alkalmazás használatával díjtámogatott mezőgazdasági biztosításokhoz kapcsolódóan területösszesítő is előállítható, amellyel  egyszerűen és pontosan meghatározhatóak a biztosítani kívánt területek és azok korábbi években realizált hozamadatai. A területösszesítő használata ugyan nem kötelező, de annak alkalmazásával jelentősen csökkenhet a díjtámogatott mezőgazdasági biztosítások ajánlatkérésével, megkötésével járó adminisztrációs teher. Az új területösszesítőt előállító elektronikus felület használatánál is számíthatnak a termelők a falugazdászok, illetve a biztosítók segítségére.

Forrás: FM Sajtóiroda

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!