MENÜ

Élelmiszertartalékolási kisokost készített a Nébih

Agro Napló 2020.09.25.

A koronavírus-járvány kezdetén hazánkban is jellemző volt a pánikvásárlás, ami a védekezés szempontjából gyakran kedvezőtlen körülményeket  eredményezett az üzletekben; ezért a hasonló helyzetek elkerülése érdekében élelmiszertartalékolási útmutatót állítottak össze a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei.

 

Az élelmiszerlánc-biztonsági hatóság tájékoztatása alapján az elkészült és ingyenesen letölthető kiadvány olyan szakszerű, gyakorlati tanácsokkal látja el az embereket, ami nemcsak a különböző veszélyhelyzetekben hasznos, hanem hatékonyan is segíti a tudatos otthoni „készletgazdálkodást”, így az élelmiszerpazarlás csökkentését is előmozdítja.

A Nébih májusi „karantén-kutatásából” kiderült, hogy a legtöbb család körülbelül kétheti élelmiszertartalékot igyekezett felhalmozni. Ez egyébként a szakemberek szerint is optimális mennyiségnek tekinthető. A kétheti élelmiszertartalékkal, valamint a heti egyszeri (vagy még ritkább, esetleg online) bevásárlással jelentősen csökkenthető a személyes kontaktusok száma, amely a megelőzés egyik legfontosabb eszköze.

A kutatás ugyanakkor arra is rávilágított, hogy a felhalmozott készletek gyakran veszendőbe mennek. Éppen ezért a Nébih összeállított egy olyan útmutatót, ami segítséget nyújt az élelmiszerek tudatosabb tartalékolásához. A kiadvány hasznos tanácsokat, ötleteket tartalmaz többek között az otthoni élelmiszertartalék összetételére, tárolására, felhasználására és természetesen az élelmiszerhulladék keletkezésének elkerülésére.

A Nébih egyúttal játékos tanulásra is invitálja mindazokat, akik az útmutató segítségével állítják össze otthoni élelmiszertartalékukat. A kihívás részletei megtalálhatók a hivatal Maradék nélkül programjának Facebook oldalán – olvasható az ismertetőben.