Elindult a cukorrépa feldolgozási kampány

Agro Napló
Elkezdődött az idei cukorrépa-feldolgozási kampány a Magyar Cukor Zrt. kaposvári cukorgyárában, a mészkemencét ebből az alkalomból Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter gyújtotta be pénteken – közölte az MTI.

Fotó: Pelsőczy Csaba/FM

Az agrártárca vezetője az egyetlen magyarországi cukorgyárat működtető vállalat eseményén fontosnak nevezte a hazai cukoripar fennmaradását és bővülését, az ugyanis több mint 220 alkalmazott és számos beszállító megélhetését biztosítja. Jó hírnek nevezte, hogy a társaság az előző évhez képest 10 százalékkal nagyobb területre szerződött cukorrépa termesztésre a gazdákkal, akik ennek köszönhetően az idén 930 ezer tonna cukorrépát takarítanak be.

Fazekas Sándor emlékeztetett, hogy a cég az elmúlt években növelte kapacitását. Cukorsilót, cukorraktárat és csomagolóüzemet építtetett, és Magyarország legnagyobb biogáztermelőjévé vált azzal, hogy melléktermékből évente mintegy 17 millió köbméter földgázzal egyenértékű biogázt állít elő.

Ezek a fejlesztések hozzájárulnak cég további eredményes működéséhez, a hazai cukorpiacon belül betöltött meghatározó szerepének megőrzéséhez – fogalmazott a miniszter, aki hozzátette: a kormánynak a társasággal korábban kötött stratégiai megállapodása arra irányul, hogy a jövőben is legyen magyarországi cukortermelés, a magyar embereknek hazai cukrot biztosíthassanak.

A miniszter kiemelte, hogy a Magyar Cukor Zrt. Kaposvár egyik legnagyobb foglalkoztatója. A feldolgozási szezonban további 41 ideiglenes dolgozó munkájára is igényt tart, hozzájárulva a foglalkoztatottság növeléséhez.

Megjegyezte, hogy a foglalkoztatottság országosan is bővül, a mezőgazdaságban öt év alatt 50 ezerrel, az élelmiszeriparban - 2010-hez viszonyítva - 20 ezerrel dolgoznak többen.

A mészkemence begyújtása alkalmával rendezett eseményen Szita Károly, Kaposvár polgármestere arra hívta fel a figyelmet, hogy a cukorgyár amellett, hogy a hazai cukoripar egyetlen reprezentánsa és Kaposvár egyik nagy adózója, az alternatívenergia-termelés egyik mintaüzeme is, amely Kaposvárnak a földgázhoz képest kedvezőbb árú energiaforrást ad.

Kovács Gergely, a Magyar Cukor Zrt. kereskedelmi és marketing igazgatója beszámolt arról, hogy a gazdák idén tavasszal 15,5 ezer hektáron vetettek cukorrépát a gyár számára, s bár a terméshozam az előzetes becslések szerint elmarad a minden idők második legjobbjának számító tavalyi 68 tonnás termésátlagtól, a cukorrépa cukortartalma magas lesz, meghaladja a 16 százalékot. A napi átlagos cukorrépa feldolgozást 7500 tonnára tervezik a kampány négy és fél hónapja során. Jelentős változásnak nevezte, hogy megszűnt a cukorrépa rendtartás és eltörölték a cukorkvótákat is. A cégnek 2008-tól 150 ezer tonnás cukorkvótája volt, ma már korlátlanul gyárthatja és értékesítheti termékét a közösség területén és más exportpiacokon is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!