MENÜ

Elöregedőben a hazai mezőgéppark

2017.01.26.

Az idei AGROmashEXPO nyitónapján a Magyar Mezőgépgyártók Országos Szövetsége (MEGOSZ) a hazai mezőgépgyártás helyzetéről, állapotáról rendezett fórumot – olvasható a nak.hu portálon.

A Magyar Mezőgépgyártók Országos Szövetsége és a Gépipari Tudományos Egyesület Mezőgépipari Szakosztálya a kiállítás valamennyi napján tart szakmai fórumot – az első napon a gabonatermesztés teljes vertikumában alkalmazott technikai háttérről volt szól.

Ahogy Lőrincz László, a MEGOSZ elnöke fogalmazott, gabonatermesztés valamennyi fázisa (talajvizsgálat, talajelőkészítés, tápanyag-utánpótlás, magágyelőkészítés, vetőmagelőkészítés, vetés, növényápolás, betakarítás, szállítás, átvétel, terményfogadás, szárítás, tárolás) gépigényes, a szükséges gépek, berendezések rendelkezésre állnak, a hazai igényeket a kiváló magyar gépgyárak képesek kielégíteni. Hozzátette, hogy a hazai felvevőpiac szűk, az állomány meghatározó részét – közel 80 százalékét – külföldön értékesítik. Mint kiderült, a hazai gépipar világszerte is különlegesnek számító eszközt képes előállítani – ilyen például a gabona beltartalmi paramétereit vizsgáló és mérő műszer.

Bár vannak korszerű gépek, Kurják Zoltán, a Szent István Egyetem adjunktusa a szárítással és az ennek során alkalmazott technológiákkal foglalkozó előadásában megjegyezte, sokszor még mindig a jól megszokott berendezéseket használják. Mint mondta, ilyen például az elsőgenerációs, „Bábolna” nevű oszlopszárító, ami hiába energiafaló és költséges, megbízhatósága miatt még mindig előszeretettel használják.

Lőrincz László is megjegyezte, hogy sajnos elöregedőben van a hazai gazdáknál a mezőgéppark, és a piaci értékesítés is csökkent 2016-ban a korábbi évekhez képest. Hozzátette, ugyanakkor nincs más út, mint a fejlődés és a fejlesztés, mert a folyamatosan változó élelmiszerigények mindig új és új mezőgazdasági technológiákat hoznak maguk után.