2024. április 27. szombat Zita

Elöregedőben a hazai mezőgéppark

Agro Napló
Az idei AGROmashEXPO nyitónapján a Magyar Mezőgépgyártók Országos Szövetsége (MEGOSZ) a hazai mezőgépgyártás helyzetéről, állapotáról rendezett fórumot – olvasható a nak.hu portálon.

A Magyar Mezőgépgyártók Országos Szövetsége és a Gépipari Tudományos Egyesület Mezőgépipari Szakosztálya a kiállítás valamennyi napján tart szakmai fórumot – az első napon a gabonatermesztés teljes vertikumában alkalmazott technikai háttérről volt szól.

Ahogy Lőrincz László, a MEGOSZ elnöke fogalmazott, gabonatermesztés valamennyi fázisa (talajvizsgálat, talajelőkészítés, tápanyag-utánpótlás, magágyelőkészítés, vetőmagelőkészítés, vetés, növényápolás, betakarítás, szállítás, átvétel, terményfogadás, szárítás, tárolás) gépigényes, a szükséges gépek, berendezések rendelkezésre állnak, a hazai igényeket a kiváló magyar gépgyárak képesek kielégíteni. Hozzátette, hogy a hazai felvevőpiac szűk, az állomány meghatározó részét – közel 80 százalékét – külföldön értékesítik. Mint kiderült, a hazai gépipar világszerte is különlegesnek számító eszközt képes előállítani – ilyen például a gabona beltartalmi paramétereit vizsgáló és mérő műszer.

Bár vannak korszerű gépek, Kurják Zoltán, a Szent István Egyetem adjunktusa a szárítással és az ennek során alkalmazott technológiákkal foglalkozó előadásában megjegyezte, sokszor még mindig a jól megszokott berendezéseket használják. Mint mondta, ilyen például az elsőgenerációs, „Bábolna” nevű oszlopszárító, ami hiába energiafaló és költséges, megbízhatósága miatt még mindig előszeretettel használják.

Lőrincz László is megjegyezte, hogy sajnos elöregedőben van a hazai gazdáknál a mezőgéppark, és a piaci értékesítés is csökkent 2016-ban a korábbi évekhez képest. Hozzátette, ugyanakkor nincs más út, mint a fejlődés és a fejlesztés, mert a folyamatosan változó élelmiszerigények mindig új és új mezőgazdasági technológiákat hoznak maguk után.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Elmarad az AGRITECHNICA 2022 kiállítás

Elmarad az AGRITECHNICA 2022 kiállítás

A romló járványügyi helyzet és a jelenlegi hatósági előírások miatt a világ vezető mezőgazdasági gépkiállításának megrendezéséhez szükséges feltételek...

Sikeresen zárult az idei AGROmashEXPO

Sikeresen zárult az idei AGROmashEXPO

Sikeresen zárult a hétvégén az idei 38. AGROmashEXPO Nemzetközi Mezőgazdasági és Mezőgép Kiállítás, valamint a 10. AgrárgépShow Mezőgazdasági Eszköz-...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!