MENÜ

Éltek a vállalkozások a NAK által javasolt türelmi időszakkal

Agro Napló 2020.10.05.

Az év közepén, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kezdeményezésére, döntött a szaktárca, hogy szeptember 30-ig szankciómentes időszakot biztosít az online számlaadat-szolgáltatásra, így mintegy félmillió vállalkozás élt az adott időszakban a feltételül szabott regisztrációval – tájékoztatta a köztestület honlapján az érintetteket, hozzátéve: a NAV október 1-től már ellenőrzi az online rendszer használatát.

 

A NAK még a nyár folyamán - elsősorban az agrár- és élelmiszeripari társaságok tevékenységének megkönnyítése érdekében – kezdeményezte a Pénzügyminisztériumnál (PM), hogy az online számlaadat-szolgáltatásra való átállást követően a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az azonnali szankcionálás helyett hagyjon lehetőséget a gazdálkodóknak a rendszer megtanulására és használatára. A jelzést kedvezően fogadta a tárca, így döntése értelmében a NAV ez év július 1. és szeptember 30. között szankciómentes türelmi időszakot biztosított a zökkenőmentes átállásra, amelynek egyetlen feltétele volt: az online számlarendszerbe történő regisztráció.

Mint a PM közölte – tette közzé a NAK -, a nyári bejelentés óta duplájára, több mint félmillióval nőtt az online rendszerben regisztráltak száma: eddig ugyanis már több mint 940 ezren regisztráltak, akkor még csak 420 ezer vállalkozás szerepelt az adóhivatali nyilvántartásban. A minisztérium szerint 2019-ben még csak a 100 ezer forint feletti áfa-tartamú számlákat látta az adóhivatal, október 1-től viszont a gazdálkodók közti relációkban már minden vállalkozóét, még az áfában alanyi mentességet választókét is látni fogja.

Szeptember 30-dika után emiatt a NAV kockázatelemzőinek lényegesen több adat áll majd a rendelkezésre. Az első nagyságrendi ugrás már nyáron érezhető volt. Júliusban ugyanis több mint tízszeresére nőtt a beérkező online számlák száma, 22,8 millióra, előtte havonta, átlagosan 2,1 millió volt. Makrogazdasági és költségvetési szempontból is jelentős tételről van szó, hiszen csak a 2018. július 1-je és 2020. július 31-dike közötti időszakban átlagosan, havonta 1200 milliárd forintnyi általános forgalmi adóról (áfa) szóltak a beküldött számlák.

Jövőre második félévétől mintegy félmillió vállalkozás részére a NAV elkészíti az áfa-bevallás tervezetét. Ez a segítő-támogató szolgáltatás, amelynek a lehetőségét az online számlázás teremti meg, példaértékű modellé válhat jövőre az Európai Unióban is – tartalmazza az összegzés.