MENÜ

Ennyi pénzt kaptak idén a gazdák

2016.12.09.

Fontos időszak fejeződött be november végén a gazdálkodók számára: az előlegfizetés a közvetlen támogatások keretében október 17-én indult, amelyre november végéig volt lehetőség, december 1-jétől már a részkifizetés zajlik, amely 2017. június 30-ig tart – olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara számvetésében, melyet az MVH adatai alapján készített.

Az Európai Bizottság idén is megadta a lehetőséget a tagállamoknak, hogy az új pénzügyi év kezdetével október közepétől magasabb előleget fizessenek a közvetlen és vidékfejlesztési támogatásokból. Ennek eredményeképpen idén akár 70 százalékos előlegre tehettek szert azok gazdálkodók, akiknél mindent rendben talált az MVH, összesen 11 jogcím kapcsán. A közvetlen támogatások keretében október 17-én indult az előlegfizetés, amelyre november végéig volt lehetőség, december 1-jétől már a részkifizetés zajlik, amely 2017. június 30-ig tart.

A NAK értesülései szerint november végéig mintegy 118 milliárd forint egységes területalapú („SAPS”) támogatási előlegkifizetés történt meg, december első felében pedig további mintegy 30-40 milliárd forint részkifizetés várható. A „zöldítés” jogcímen az előlegfizetés október 18-án kezdődött, és november végéig közel 44 milliárd forint előleget fizettek ki. SAPS-előlegként hektáronként legfeljebb 31 476 forintot vehettek kézhez a gazdálkodók, míg zöldítési előleg címen hektáronként maximum 17 559 forintban részesülhettek.

A „fiatal gazdálkodók” támogatásánál az előlegfizetés csak november elején kezdődött, és a hónap végéig közel 1,5 milliárd forint előleget utaltak át, hektáronként legfeljebb 14 722 forint összegben. Szintén történt előlegfizetés a „kistermelői támogatási rendszer” keretében, november folyamán több mint 4,6 milliárd forint, december első felében pedig várhatóan további 1,8 milliárd forint részkifizetés valósul meg. A kistermelői rendszer keretében kifizetett előlegek azonban minden gazdálkodó esetében eltérően alakultak, hiszen a támogatás is egyénre szabott minden gazdaságnál.

A „tejhasznútehén-tartás támogatása" keretében az előlegfizetés október 19-én kezdődött, és november végéig mintegy 11,7 milliárd forintot utaltak ki, valamint az MVH tájékoztatása szerint december első felében további 5 milliárd forint részkifizetés várható.
A „termeléshez kötött anyajuhtartás támogatása” jogcímen november végéig több mint 3,7 milliárd forint, míg „a termeléshez kötött hízottbika-tartás támogatása” jogcímen november végéig csaknem 0,3 milliárd forint előleg kifizetése történt meg. A „termeléshez kötött területalapú támogatások” (cukor, gyümölcs, rizs) esetében december első felében várható mintegy 3 milliárd forint részkifizetés teljesítése.

A termeléshez kötött támogatási jogcímeken legfeljebb az alábbi táblázatban foglalt összegeket kaphatták meg a gazdálkodók.

 Termeléshez kötött támogatási jogcím 

 Az előleg maximális  értéke (Ft)     
 anyajuhtartás-támogatás   5 197  
 anyatehéntartás-támogatás  32 778  
 hízottbikatartás-támogatás  11 854    
 tejhasznútehén-tartás támogatása  71 372  
 rizstermesztés-támogatás    147 922       
 cukorrépa-termesztés támogatása   117 672     
 zöldségnövény-termesztés támogatása    34 627  
 iparizöldségnövény-termesztés támogatása  38 788    
 gyümölcstermesztés-támogatás  62 538    
 szemes fehérjetakarmány -  növénytermesztés - támogatás    43 137  
 szálas fehérjetakarmány - növénytermesztés -  támogatás   19 097    


A nemzeti támogatások keretében a „termeléstől elválasztott tej átmeneti nemzeti támogatás” jogcímen már történt előzetes kifizetés az év első felében, ez folytatódott október közepétől, így november végéig mintegy 11,7 milliárd forint támogatást adtak át. Ezen a jogcímen – „történelmi bázis jogosultságonként” – legfeljebb 6,34 forintra tehettek szert a gazdálkodók előleg formájában. A „termeléstől elválasztott hízottbika átmeneti nemzeti támogatás” jogcímen november végéig 2,3 milliárd forint kifizetése történt meg. Előlegként ezen a jogcímen – szintén „történelmi bázis jogosultságonként” – legfeljebb 25 ezer forintot kaptak a gazdák.

A „termeléstől elválasztott szarvasmarha extenzifikációs átmeneti nemzeti támogatás” jogcímen november végéig mintegy 1,9 milliárd forint kifizetése történt meg, december első felében mintegy 0,4 milliárd forintot utalnak át. 2016-ban előlegként „történelmi bázis jogosultságonként” legfeljebb 25 ezer forint támogatásban részesülhettek az érintettek.

A Vidékfejlesztési Program keretében idén először nyílt lehetőség előlegfizetésre agrár-környezetgazdálkodási program (AKG) és az ökológiai gazdálkodásra történő áttérés, ökológiai gazdálkodás fenntartása (ÖKO) pályázatok esetében. Az előlegfizetés olyan kérelmekre, tematikus előíráscsoportok esetében valósulhatott meg, amelyeknél az uniós előírásoknak megfelelően a lehetséges és ésszerűen elvégezhető adminisztratív ellenőrzések lezárultak. Mindezek alapján november végéig 15,4 milliárd forintot meghaladó összeg kifizetése történt meg előleg címén. További 0,9 milliárd forint kifizetés várható december végéig az erdőgazdálkodók normatív vidékfejlesztési támogatásai jogcím keretében. Ezen felül akár 2 milliárd forint szerkezetátalakítási támogatás juthat még a tejágazatnak az állatjóléti intézkedés keretében.

A NAK számításai szerint a részkifizetések a SAPS, a zöldítés, a fiatal gazda támogatás, a termeléshez kötött anyajuh és hízottbika esetében 2017 első negyedévében kezdődhetnek meg.