EU-s jóváhagyás a Dow és a DuPont egyesülésére

Agro Napló
Jóváhagyta hétfőn az Európai Bizottság a két legrégebbi amerikai vegyipari konszern, a Dow Chemical és a DuPont egyesülését, amelynek nyomán a világ legnagyobb, mintegy 130 milliárd dollár piaci tőkeértékű vegyipari óriásvállalata jöhet létre – közölte az MTI.

Margrethe Vestager uniós versenyjogi biztos elmondta, a fúziót bizonyos feltételekhez kötötték annak érdekében, hogy az egyesülés ne vezessen az ár- és az innovációs verseny mérséklődéséhez a rovarirtószerek piacán: "A rovarirtószerek fontosak a gazdák, a fogyasztók számára és a környezet szempontjából is. Tényleges versenyre van szükség ebben a szektorban, hogy a cégek kénytelenek legyenek fejleszteni a termékeiket" - fogalmazott.

Hangsúlyozta, a két vállalat teljes mértékben eloszlatta a brüsszeli testület részéről korábban felmerült aggályokat.

A Reuters értesülései szerint az egyesülés érdekében a DuPont el fogja adni növényvédő szer üzletágának jelentős részét, beleértve a globális kutatás-fejlesztési részleget, a Dow pedig már talált is vevőt a dél-koreai SK Innovation személyében több műanyagipari létesítményére.

A valaha volt legnagyobb iparági fúzió révén egy 130 milliárd dollár tőkeértékű, közel 110 ezer embert foglalkoztató vegyipari cég jöhet létre, de nem hosszú időre, később ugyanis három önálló vállalatra akarják feldarabolni a konszernt. Ez a tervek szerint elősegítené a nagyobb nyereségtartalmú termékek előállítását, a termelés racionalizálását, komoly költségmegtakarítással járna, és adózási szempontból rendkívül hatékony lenne. A három önálló vállalat agrárkemikáliák, speciális vegyszerek és műanyagok előállítására szakosodna.

A részvénycsere keretében úgy alakították ki az átváltási arányokat, hogy a DuPont és a Dow részvényeseinek egyenlő részesedésük legyen az új vállalatban.

Az óriásfúziót még az amerikai versenyhatóságoknak is jóvá kell hagyniuk.

Az E.I du Pont de Nemours and Company-t 1802-ben lőporgyártásra alapították, a Dow Chemical Company pedig 1897-ben alakult bróm és ipari fehérítő anyagok előállítására. Az utóbbi években mindkét vállalatot komolyan érintette, hogy a mezőgazdasági termények árának esése miatt erősen csökkent a kereslet a mezőgazdasági kemikáliák iránt, amit csak részben ellensúlyozott, hogy a földgázár csökkenése költségmegtakarítással járt a műanyaggyártásban.

Négy további nagy mezőgazdasági vállalat egyesülése is az Európai Bizottság döntésére vár. A Reuters forrásai szerint a ChemChina Syngentára tett vételi ajánlatát már a következő hetekben jóváhagyhatják, míg a Bayer és a Monsanto egyesülésével kapcsolatban a következő hónapokban várható döntés.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!