Fazekas Sándor: jelentősen nőtt a gazdálkodók száma

Agro Napló
Az elmúlt három évben jelentősen nőtt a gazdálkodásból élők száma és ezzel párhuzamosan a szarvasmarha állomány Magyarországon – közölte Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter pénteken Karcag határában, a Szilágyi Gazdaság húsmarha telepének avató ünnepségén.

     A miniszter hangsúlyozta: a Hortobágy szélén, világörökségi környezetben működő családi vállalkozás fejlődése is igazolja: van perspektíva az agráriumban, ezen belül pedig az állattartásban.

    Mindez a statisztikákban is lemérhető, hiszen a kormány agrár- és vidékfejlesztési politikájának köszönhetően sikerült megfordítani a korábbi évek csökkenő tendenciáját, így 2010 óta mintegy 15 ezerrel, közel 350 ezerre nőtt a hivatásszerűen gazdálkodásból élők száma Magyarországon, miközben a hazai szarvasmarha állomány ez idő alatt 15-18 ezerrel gyarapodott.

    A tárcavezető kiemelte: különösen reményt keltők az idei év első hét hónapjának adatai, amikor ötezerrel bővült az őstermelők köre.

    Fazekas Sándor elismerően szólt a Szilágyi Gazdaság húsmarha telepén megvalósult beruházásról is. Kifejtette: Ecsezug a karcagi határ legtávolabbi, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei várostól majdnem 20 kilométerre fekvő területe, mely a világörökség részét képező Hortobágyhoz tartozik. Az itteni adottságokat felismerve a Szilágyi-család eredményesen élesztett újjá egy hajdani állattartó telepet, ahol jelenleg húsmarha és gyöngytyúk neveléssel foglalkoznak.

    Szilágyi János, a gazdaság tulajdonosa az MTI-nek elmondta: 7 éve vásárolták meg a rendszerváltás előtt állami kézben lévő, tejelő juhok tenyésztésére berendezett ingatlant egy olasz tulajdonostól. Az elmúlt 3 évben kizárólag saját erőből 32 millió forint értékű felújítást és technológiai fejlesztést megvalósítva húsmarha-tartásra alakították át a hajdani hodályokat.

A 800 hektárnyi legelőt és 100 hektáros szántóterületet is felölelő, az alkalmazottakkal együtt tíz családnak megélhetést biztosító birtokon jelenleg 450 magyar tarka és francia származású Charolais fajtájú anyatehenet, valamint 6 darab Fehér-kék Belga fajtájú tenyészbikát tartanak. Utóbbiból tiszta vérű példányok Magyarországon egyedül itt találhatók – tette hozzá.

Jelezte: az említett fajták keresztezéséből születő hízóbikák húskihozatala lényegesen meghaladja a magyar tarka 50 százalék körüli arányát. Az állatok egy évesen elérik az 550, míg két évesen, vágásérett korukra a 6-700 kilós tömeget. A tenyészbikák egy tonnánál is nehezebbek.

    beszámolt arról is, kísérletként idén 600 darab gyöngytyúk nevelését is elkezdték, melyeket terveik szerint egy magyar élelmiszerláncnak és éttermeknek értékesítenek majd. Amennyiben a próba sikerrel zárul, 2014-ben az országban egyedülálló módon 4000-6000-re bővítik a gyöngytyúkállományt és a francia piacon is megjelennének a prémium kategóriába tartozó húsáruval – fogalmazott.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Kormánybiztos lett Fazekas Sándor

Kormánybiztos lett Fazekas Sándor

A földügyi szabályozás érvényesítésének koordinálásáért felelős kormánybiztossá nevezte ki a kormány Fazekas Sándor volt vidékfejlesztési, valamint fö...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!