2024. május 3. péntek Tímea, Irma

Bőség és hiány jellemzi egyszerre az adatalapú gazdálkodás terjedését

Agro Napló
Az adatalapú gazdálkodásról sok szereplő, például gépkereskedő, szoftverszolgáltató kommunikál, de átütő, országos szintű eredményekről nem beszélhetünk még. Az adatalapú döntéshozatal irányába a profitcentrum-szemlélet megerősítése, az eredmény növelése miatt érdemes elmozdulni, különben nem éri meg fáradni vele.

Kérdés, hogy milyen adatok állnak rendelkezésre a gazdálkodás kapcsán, azok milyen formában érhetők el, és miként lehet ezek alapján döntést hozni.

A saját tapasztalattal gyűjtött adatok egyre kevésbé elegendőek a sikerhez a modern technológiák és nagyüzemi verseny miatt. Szükség van az objektív értékelésre, ha a tömegáruk piacán is versenyképesen akarunk termelni, számolva azzal is, hogy hosszú távon egyre kevésbé lesz bőkezű az EU-s támogatási rendszer.

Elérhető képalapú adat a műhold- és a drónfelvétel, és ezt kiegészítheti a gépekben lévő szenzorokkal rögzített adat. Műholdalapú adatból – Sentinel1-2 és Landsat8 – már Magyarországon is négyévnyi feldolgozott mennyiség áll rendelkezésre olyan távérzékelésre specializálódott szereplőknél is, mint például az Envirosense, és ez parcellaszinten majdnem heti adatfelvételt jelent a felhőtakaró függvényében.

Becslések szerint az Egyesült Államokban évente hektáronként 25 megabyte adatot gyűjtenek a vető-, permetező/szóró- és betakarító gépek, ami csak a kukoricaterületre vetítve 900 terabyte. Bizonyos adatokból tehát bőség van, de ezek nem összehasonlíthatók, ha különböző gyártók gépeiből nyerték ki őket, ráadásul a mérőeszközöket kalibrálni is kell a helyi termelési sajátosságok szerint.

Az információk feldolgozására léteznek szoftveres megoldások, de ezek nincsenek integrálva minden adatforrással, beleértve a számviteli rendszereket, így nem teljesül az eredményszintig levezethető döntéstámogatás vagy csak jelentős manualitás árán, ami nehézség.

A profitcentrum-szemlélet már önmagában jelent adatalapú döntéshozatalt – ha nem írja felül a támogatások vonzereje –, de a téradatok értelmezéséhez többletszaktudásra is szükség van, amihez a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem is hozzájárul majd a döntéshozók képzésével.

A profitcentrum-szemlélet terjedését a Takarékbank Agrárcentrum is támogatja.

A konkrét beruházási, fejlesztési tervek, hiteligények értékelésekor nemcsak a finanszírozási lehetőségekben, hanem a naturálisan mért eredményekben is tudnak külső partnerként visszajelzést adni a várható eredményekről és a megtérülésről.

Antal Áron
Takarékbank Agrárcentrum
www.takarekbank.hu/agrarcentrum

A cikk szerzője: Antal Áron

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!