Feldman Zsolt: Az új rendszerben a hatékonyság növelése a cél

Agro Napló
A kormány az Európai Bizottsággal folytatott egyeztetések során olyan új agrártámogatási rendszert alakított ki, amelynek célja a hatékonyság növelése – mondta Feldman Zsolt.
Fotó: Facebook/Feldman Zsolt

Az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára az orosházai helyi gazdakör szakmai fórumán azt mondta, a 2023 és 2027 közötti közös agrárpolitika minden magyar gazdálkodó számára biztosítja majd a fejlesztés lehetőségét, és megteremti a feltételeket saját fenntartható termelési gyakorlatához.

Az államtitkár kifejtette, a közvetlen támogatásokban érdemi változások lesznek. A zöldítési elvárások az egységes kérelemben minden 10 hektárnál nagyobb gazdálkodó esetében beolvadnak az alaptámogatás feltételei közé, amelynek nagysága várhatóan 147 euró körül alakul majd hektáronként.

Az agrár-ökológiai programban azok a gazdálkodók vehetnek részt, akik évente – jellemzően az üzemterület felére – önkéntes vállalásokat tesznek, például csökkentik növényvédőszer-felhasználást. Ők a szántó, gyep vagy ültetvény területre 81 euró hektáronkénti többlettámogatást kaphatnak – értesült a közleményből az Agro Napló.

A vetésváltásban is érdemi változás következik: minden 10 hektár feletti termelőnek területe egyharmadán évente új növényi kultúrát kell termeszteni. Ez alól kivétel a hibridkukorica vetőmag-előállítás, ami négy évig folytatható egy adott területen. A szabályszerű másodvetés alkalmazása megtöri a termesztési tilalmat – tette hozzá.

A terménydiverzifikációs kötelezettség kikerül az alaptámogatás feltételei közül, az agrár-ökológiai programban azonban szerepel a lehetséges vállalások között – mondta.

A fiatal gazda-támogatás hektáronként 157 euróra emelkedik, a támogatható terület nagysága is 300 hektárra növekszik a jelenlegi 90-ről – tudatta az államtitkár.

Feldman Zsolt közölte, az ipari zöldségek termesztési támogatását növelik, csökken azonban az extenzív gyümölcsültetvények támogatási szintje.

A politikus hangsúlyozta, 2024 végéig változatlanul futnak majd az idén indult 17 ezer gazdálkodót és mintegy 1,2 millió hektárt érintő agrár-környezetgazdálkodási program támogatásai.

Feldman Zsolt azt mondta, a vidékfejlesztési források több mint 50 százalékát beruházásokra szeretnék fordítani, annak érdekében, hogy erőforrás-, energia- és inputanyag-hatékonnyá váljon a gazdálkodás. A támogatott területek között szerepelnek az állattartással kapcsolatos fejlesztések, az élelmiszeripari, energiahatékonysági és zöld beruházások, illetve a precíziós gazdálkodás, amely révén optimalizált inputanyag-felhasználással nagyobb termésbiztonság érhető el.

A beruházások többségénél 50 százalékos lesz a támogatási intenzitás, magasabb arányú forrást igényelhetnek a fiatal gazdák, a termelői együttműködésben résztvevők, az ökológiai gazdálkodást folytatók. A pályázatok feltételei közül pedig kikerül a bázislétszámhoz kötött foglalkoztatási kötelezettség – tudatta az államtitkár.

A generációváltást segíti egy új, a január 1-jével hatályba lépő, a gazdaság átadási törvényhez kapcsolódó támogatási forma – közölte a politikus.

A támogatások során ösztönzőket alkalmaznak, amelyek segítik a vízmegtartást: így a többi között elszámolhatók lesznek támogatható területként a parcellák szélén meghagyott szegélyek, illetve a táblák nem művelt vizenyős területei – tudatta Feldman Zsolt.

A közös agrárpolitika harmadik támogatási lába az újraelosztó-támogatás lesz, új elemként a gazdálkodók az első 10 hektár után hektáronként mintegy 80 euró, 11-150 hektár között pedig hektáronként mintegy 40 euró többlettámogatást igényelhetnek – mondta a politikus.

(Forrás: MTI)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!