MENÜ

Feldman Zsolt: Előnyben részesítjük a fokozott energia megtakarítást eredményező fejlesztéseket

Agro Napló 2023.05.08.

A termelési folyamatok, illetve az energiafelhasználás optimalizálása a mezőgazdaságban kulcskérdéssé vált az elmúlt időszakban – jelentette ki Feldman Zsolt.

Fotó: Fekete István, Agrárminisztérium

 

Az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a kecskeméti I. Precíziós Szárítás Konferencián beszédében kiemelte, az elmúlt években a Vidékfejlesztési Program keretében széleskörű támogatási lehetőségek álltak rendelkezésre a mezőgazdasági és a feldolgozó üzemek energiafelhasználási hatékonyságának fejlesztésére, 20 pályázati felhívás keretében összesen 5000 mezőgazdasági vállalkozás mintegy 103 milliárd forint értékben kapott lehetőséget ehhez kapcsolódó fejlesztéseket végrehajtani – tájékoztatta az Agrárminisztérium az Agro Naplót.

Az államtitkár kifejtette, hogy az elmúlt két évben kiemelt céljuk volt, hogy ösztönözzék azokat a fejlesztéseket is, amelyek révén a mezőgazdasági vállalkozások technológiai fejlesztések segítségével magasabb hozzáadott értéket képesek előállítani. Ennek részeként célozták meg a szántóföldi növénytermesztés területén a terményszárítás és tisztítás technológiai megújítását, hiszen a betakarított termés minőségének megőrzése, tárolásra történő előkészítése terén a hatékonyság és az eredményesség ugyanolyan fontos, mint a szántóföldi munkafolyamatokban. Ezen pályázati kiírás keretében 640 magyar mezőgazdasági cég nyert el csaknem 150 milliárd forint támogatást, a fejlesztések nagy része jelenleg megvalósítás alatt áll – emelte ki az államtitkár.

 

Fotó: Fekete István, Agrárminisztérium

 

Feldman Zsolt felhívta a figyelmet arra, hogy a 2023–2027-ig tartó időszakban 1500 milliárd forint áll rendelkezésre gazdaságfejlesztésre, ez a vidékfejlesztési források több mint felét teszi ki, amelyben központi helye van a mezőgazdasági üzemek, illetve az élelmiszeripari vállalkozások fejlesztésének. A pályázati kiírásokban fontos szerepet kap majd a mezőgazdaság energiahatékonyságának és minőségének növelése, illetve a megújuló energia is. Ebben az időszakban előnyben fogjuk részesíteni a fokozott energia megtakarítást eredményező fejlesztéseket – tette hozzá az államtitkár.

Napjainkban a hazai mezőgazdasági termelés átlagos összköltségének 7,9%-a az energiához kapcsolódik – emlékeztetett Feldman Zsolt, majd kiemelte: az anyagköltségek tekintetében ez meghaladja a 16%-ot, amely alapján elmondható, hogy az energiafelhasználás, a termelési folyamatok optimalizálása és az energia kiadási oldal tudatos menedzselése kulcskérdés az agráriumban. Minden technológiai optimalizálás tőkeigényes, azonban megtérül, éppen ezért feladatunk az energetikai típusú fejlesztések, illetve a kapacitás korszerűsítések támogatása – fűzte hozzá az államtitkár.

 

(Forrás: Agrárminisztérium)