2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Fiatal gazdákra és tudatos fogyasztókra van szüksége a magyar mezőgazdaságnak

Agro Napló
Fiatal gazdákra és tudatos fogyasztókra van szüksége a magyar mezőgazdaságnak – mondta az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért felelős államtitkára a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége – AGRYA Vesd bele magad! Újratöltve programja legutóbbi rendezvényén a székesfehérvári Auchanban, ahol többek közt életmód- és agrártotót lehetett kitölteni, valamint egy, a témába vágó fotókiállítást is megnézhettek az érdeklődők.
Feldman Zsolt és Mikula Lajos, fotó: feol.hu

Az eseményen köszöntőt mondó Feldman Zsolt – az agrártárca tájékoztatása szerint – a helyszínen arról beszélt, hogy az AGRYA programját azért is támogatja a minisztérium, mert a - már említett - két célkitűzés fontos szerepet kap a kezdeményezés megvalósítása során. A kis kertészek, akik talán a jövő gazdái lesznek, a program során megismerkedhetnek a növénytermesztés alapjaival, a közös kertészkedés pedig a családokat is összehozza.

A magyar kormány kiemelt célkitűzése a családok védelme, ezért is indították el idén a családvédelmi akciótervet, a 2020-as költségvetés pedig a családok költségvetése lesz – emelte ki az államtitkár. Ezt a fontos értékteremtő munkát pedig helyi szinten az AGRYA programja is segíti – mutatott rá.

Mikula Lajos, az AGRYA ügyvezető elnöke - a rendezvény sajtótájékoztatóján - elmondta, hogy céljuk testben és lélekben egészséges gyermekek nevelése. Programjukkal partnerséget kínálnak a fiatal gazdáknak és az abba bekapcsolódó családoknak egyaránt.

Szakasics Zoltán, az áruház igazgatója hangsúlyozta: az Auchan előtérbe helyezi a helyi termelőket és beszállítókat. Emellett minden, a kiskereskedelmi lánchoz tartozó áruház vonzáskörzetében arra törekszenek, hogy támogassák a helyi közösségeket. Ezzel a céllal jött létre az Auchan az Ifjúságért Alapítvány pályázata is, amelyen az AGRYA programjának megvalósítására 3,2 millió forintot nyert.

A Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége – AGRYA a szóban forgó programot 2011-ben indította el. A 2019-es program fővédnöke Nagy István agrárminiszter. Ez a program más vetőmagosztási akcióktól abban különbözik, hogy a célja az élményszerzés és a szemléletformálás. A programba olyan családok jelentkezhettek, amelyek 6-12 éves gyermekeket nevelnek.

A kezdeményezés keretén belül idén 944 család 1017 vetőmagcsomagot kapott. Közülük 823 család az elmúlt három hónap során is beszámolt tevékenységéről. A program arra is igyekszik felhívni a figyelmet, hogy némi befektetéssel, munkával és sok odafigyeléssel megtermelhető a szezonális friss zöldség egy család számára.

A mostani júliusi, a program első kitelepülése volt, ahol a résztvevő gyerekek fotóiból készült fotókiállítás mellett az érdeklődők egy életmód-, táplálkozási- és agrártotót is kitölthettek. Azok, akik minden kérdésre helyesen válaszoltak egy gyümölcscsomagot vihettek haza. A nyereményeket az AGRYA fiatal helyi gazda tagjai ajánlották fel. A programmal legközelebb augusztus 2-án szintén Székesfehérváron ismerkedhetnek meg az érdeklődők, majd augusztus 23-án a szegedi Auchan áruházba is kitelepül az AGRYA standjával.

A mezőgazdaságért felelős államtitkár a programot követően Abán kis kertészekkel és fiatal gazdákkal is találkozott. Meglátogatott két, a programban részt vevő abai családot, majd találkozott a helyi gazdákkal is. Továbbá előadást tartott egy helyi lakossági fórumon. Itt a vidékfejlesztési támogatások mellett a Magyar Falu programról és a falusi CSOK-ról is szó esett – tartalmazza a tájékozttás.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!