MENÜ

Fizetik a koronavírus-járvány miatti átmeneti támogatásokat

Agro Napló 2020.09.16.

Megkezdődött a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került agárvállalkozások átmeneti támogatásainak kifizetése – tájékoztatta az Agro Naplót a szaktárca.

 

A Magyar Államkincstár (MÁK) megkezdte a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került agárvállalkozások átmeneti támogatásainak kifizetését. Az első szakaszban 3,12 milliárd forintot utaltak ki összesen 13 ezer kertészeti tevékenységet végzőnek és a méhész gazdálkodóknak, valamint tejhasznú-tehéntartók számára.

Az Agrárminisztérium (AM) a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került agárvállalkozások és élelmiszer-feldolgozást végző vállalkozások részére átmeneti támogatás igénybevételét tette lehetővé. A Gazdaságvédelmi Akcióterv részeként kidolgozott Nemzeti Élelmiszergazdasági Válságkezelő Programból több ágazat részesül. A támogatási kérelmeket júliusban és augusztusban a MÁK által kialakított elektronikus kérelembenyújtó felületen lehetett benyújtani. A tizenkét meghirdetett intézkedésre összesen több mint 35 ezer kérelem érkezett, amelyekről a kincstárnak legkésőbb ez év december 31-éig kell döntést hoznia.

A kertészeti tevékenységet végző vállalkozások és a tejhasznú tehéntartók által június 29. és július 12. között benyújtott, továbbá a méhészek által július 13-27. között benyújtott átmeneti támogatási kérelmek esetében a MÁK a szükséges ellenőrzések elvégzését követően már szeptember 10-én megkezdte a támogatások kifizetését. Az AM a forrást soron kívül biztosította, így szeptember 10-11-én összesen 3,12 milliárd forintot már kiutaltak az „első körben”. Ebből az összegből a kertészeti tevékenységet végző 436 gazdálkodó 688,1 millió forintot; a 9761 méhész 865,4 millió forintot; a 2622 tejhasznú-tehéntartó  pedig 1,5634 milliárd forint támogatást kapott.

Az első kifizetéseket követően a kincstár folyamatosan végzi a Válságkezelő Program keretében benyújtott további kérelmek feldolgozását is – tájékoztat az összegzés.