MENÜ

Gyógyító gyógynövények – fűben-fában orvosság

Agro Napló 2020.12.22.

Gyógynövényismerő és felhasználó képzést indít a Szent István Egyetem (SZIE) Gyógy- és Aromanövények Tanszéke, ahol a jelentkezőket megismertetik annak a közszájon forgó szólás konkrét igazságtartalmával, hogy fűben-fában orvosság van, de melyikben milyen, ahhoz szükséges a szaktudás.

 

A felsőoktatási intézmény tájékoztatója emlékeztet. hogy a mézeskalács ízesítése mellett a szegfűszeg torokgyulladásra is kiválóan alkalmazható. Vagy: a kakukkfű lehet citromillatú is, továbbá a gyógynövény-kivonatokkal gátolható egyes magvak vagy éppen a burgonya csírázása.

Mindezen ismeretek továbbadásában van jelentős szerepe a SZIE Kertészettudományi Karán működő Gyógy- és Aromanövények Tanszék munkatársainak kutatóinak. A kutatásainak fókuszában a gyógynövények mélyebb megismerése, a hazai alapanyagtermelés támogatása áll. A szakértők – hazai és külföldi hallgatók segítségével – választ keresnek olyan kérdésekre, mint például miként tárolhatók a zöld fűszernövények a legkisebb aromaveszteség nélkül, vagy melyik levendulafajtát milyen célra érdemes telepíteni.

A gyógynövények ismerete azonban a hétköznapok során is hasznos lehet – hívják fel a figyelmet a szakemberek – , ráadásul a tendencia azt mutatja, hogy egyre gyakrabban választanak hazai vagy más égövről származó gyógynövényeket, gyógynövény-készítményeket a szintetikus gyógyszerek helyett az emberek belföldön is. A téli időszakban például előtérbe kerülnek a megfázásra, meghűlésre alkalmazható gyógyfüvek, így immunrendszerünk erősítéséhez a C-vitamin-tartalmú csipkebogyóra, az Amerikából honosított kasvirágra vagy éppen az egzotikusan hangzó ginzenggyökérre is érdemes több figyelmet szentelni.

 

szie_levendula_15 szie_szöszös ökörfarkkóró virág_16

 

Abban az esetben is gazdag eszköztár áll rendelkezésre, ha már kialakult tüneteket kell kezelni. A felsőlégúti panaszok enyhítésére szolgálhat a klasszikus hársfatea, a görcsös köhögést pedig a kakukkfű, a fehérmályva gyökere vagy a szöszös ökörfarkkóró virágai is enyhíthetik. Inhalálásra legnépszerűbb a kamilla virágzatából, a borsmenta vagy az eukaliptusz leveleiből készített lepárolt illóolaj. Kevésbé ismert tény, hogy a mézeskalács ízesítésekor használt szegfűszeget a torokgyulladás kezelésére is hatékonyan alkalmazhatjuk fájdalomcsillapítóként, de ugyanerre a panaszra javasolt az északról származó izlandi zuzmó is.

A természet kincseihez nemcsak a téli megbetegedések alkalmával lehet fordulni, hanem hasznos segítséget nyújthatnak a sokakat érintő krónikus panaszok esetében is. Gyomorhurut vagy visszatérő emésztési problémák esetén különösen ajánlott a cickafark hajtása vagy virágzata, a gyömbérgyökér vagy a jólismert köménymag. A babateák nélkülözhetetlen alapanyaga az édeskömény, míg alvászavar esetén a macskagyökér, a komlótoboz és a citromfű tehet jó szolgálatot.

Bár az egyes gyógynövényeket a hétköznapok során is alkalmazhatók, mégis érdemes szem előtt tartani, hogy használatuk nem veszélytelen. A piacon található számos készítmény közül nehéz kiválasztani a minőségileg hatásos és ugyanakkor biztonságos termékeket, éppen ezért kiváló lehetőség a SZIE képzése arra, hogy a téma iránt érdeklődők professzionális ismereteket kaphassanak a témában.

Az egyetem Budai Campusán található Gyógynövényismerő és -felhasználó képzésre január 11-ig lehet jelentkezni. A posztgraduális szakirányú továbbképzésről, illetve a jelentkezési feltételekről bővebben a SZIE honlapján lehet tájékozódni. A gyógynövényágazathoz kapcsolódó általános és technológiai ismeretek elsajátítására a Szent István Egyetem gyöngyösi Károly Róbert Campusán és a keszthelyi Georgikon Campusán is lehetőség van – tartalmazza az ismertetés.

 

szie_kamilla_12 szie_kerti kakukkfű_14