MENÜ

Hatalmas növekedést várnak idén a víziszárnyas-tenyésztők

2018.04.13.

A madárinfluenza előtti utolsó békeévhez képest is jelentős bővülést várnak a ba­romfipiacon a szakmabeliek – írta a Világgazdaság csütörtökön. A termelésnövekedés már most látszik.

 

Bizakodók a baromfitenyésztők, amit az is táplál, hogy a brazil húsbotrány miatt az Európai Unió részlegesen korlátozta a dél-amerikai országból származó baromfihús importját.

Az európai piaci árakat letörő brazil csirke nyomásától megszabaduló hazai termelők becslések szerint a tavalyi, összesen 601 ezer tonnás baromfitermelést mintegy 100 ezer tonnával emelnék.

Az optimizmus a brojler- és a víziszárnyas-ágazatot egyaránt jellemzi, csak a pulykánál várnak stagnálást.

Brojlercsirkéből közel 34,5 ezer tonnával, 8,6 százalékkal lehet nagyobb az idei felvásárlás, de még jobban nőhet a víziszárnyaspiac: libát élősúlyban összesen 33,5 (ezen belül hízott libát 53,9), kacsát pedig 87,2 százalékkal többet terveznek hizlalni. A pecsenyekacsa-mennyiség a tervek szerint megduplázódik.

A madárinfluenza okozta termeléscsökkenés után természetes a termelés felfutása, az erre az évre előre jelzett, több mint 700 ezer tonna baromfi azonban a 2016-os, utolsó békeévben előállított 620 ezer tonnát is nagymértékben meghaladja.

baromfi4-265x300 

Akkor ugyanis még kevésbé éreztette hatását az év végén fejét felütő járvány – hívta fel a Világgazdaság figyelmét Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács elnök-igazgatója. A pulykapiacon várt stagnálást a jelentős lengyel túltermeléssel magyarázza a szakember, a túltermelés hatására összeomlott az ottani piac, és zuhantak az árak.