MENÜ

Hazánk az európai gabona-biofinomítás epicentruma

A jövő a fehérjéé: a gabonalapú fehérjeinnováció élén a Pannonia Bio

Agro Napló 2022.10.03.

Klímaváltozás, élelmiszerbiztonság, energiaválság. Erre a hármas kihívásra a világ vezető vállalatai szünet nélkül keresik a megoldásokat egy állandóan változó piaci környezetben.

Fotó: Facebook/Pannonia Bio

 

Európa legnagyobb biofinomítója, a Dunaföldváron 10 éve működő Pannonia Bio még idén üzembe helyez két növényifehérje-gyártósort: egy 60.000 tonna árpafehérje-koncentrátum- és egy 20.000 tonna kukoricafehérje-koncentrátum kapacitásút, további bővítési tervekkel – értesült a Pannonia Bio közleményéből az Agro Napló.

 

pannonia_bio_díj

Fotó: Pannonia Bio

 

A kiváló minőségű növényifehérje-koncentrátumok és -izolátumok iránt egyre nagyobb a kereslet Európában azokon a piacokon, amelyeket az európai étrend fokozatos változása határoz meg. Eddig a költséghatékony módon előállított, kiváló minőségű, „tiszta címkével” ellátott, GMO-mentes és nem egzotikus növényi fehérjék hiánya korlátozta mind e termékek piacának bővülését, mind a fair elosztást. A Pannonia Bio növényifehérje-koncentrátumai ennek megfelelően fontos építőkövei lesznek az európai piacnak, ráadásul ezekhez a következő években hasonló új termékek is csatlakoznak.

„A növényi fehérjék előállítása évek óta stratégiai fontosságú terület Dunaföldváron az egyre növekvő élelmiszeripai igényeket szem előtt tartva. Évekkel ezelőtt több cégbe és a saját K+F tevékenységünk fejlesztésébe fektettünk be, amivel a gabonalapú fehérjeinnováció élvonalába kerültünk. A Pannonia Bio termékeivel jelentős léptékben jelenik meg ezen a piacon; az új árpafehérje-üzemünk a világ 10 legnagyobb ilyen ipari létesítményének egyike”

– mondja Hódos Ferenc, a Pannonia Bio stratégiai igazgatója.

A Pannonia Bio fehérjetermékei számos élelmiszer-kategóriában felhasználhatók, például rágcsálnivalókban, pékárukban, reggelizőpelyhekben, tej- és húshelyettesítőkben. A termékek a jövőben az egész Európai Unióban elérhetőek lesznek az élelmiszeripari vállalatok számára.

 

(Forrás: Pannonia Bio)