2024. április 19. péntek Emma

Házisertés-állományban mutatták ki az ASP-t Szlovákiában

Agro Napló
Július második felében afrikai sertéspestis (ASP) jelenlétét erősítették meg a szlovákiai tőketerebesi (Trebišov) járás egyik kis létszámú házisertés-állományában – tette közzé honlapján a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

A tájékoztatás szerint a kitörés körül elrendelt védő- és megfigyelési körzet Borsod-Abaúj-Zemplén megyébe is átnyúlik – húzza alá a hatóság.

Ismertetik: a Szlovák Köztársaság Állami Állategészségügyi és Élelmiszerügyi Hivatala ASP vírus jelenlétét erősítette meg tőketerebesi (Trebišov) járás egyik házisertés-állományában. A kitörés körül felállított védő- és megfigyelési körzet Magyarországra, Borsod-Abaúj-Zemplén megyébe is átnyúlik.

Az eset kapcsán mind a szlovák, mind a magyar állategészségügyi szakemberek haladéktalanul megtették a szükséges intézkedéseket. A magyar Országos Járványvédelmi Központ azonnali intézkedéseket rendelt el az érintett községek területén: többek között a sertésállományok összeírását és klinikai vizsgálatát, valamint a sertésszállítások korlátozását, illetve hatósági engedélyhez kötését. A Magyarországra átnyúló védő- és megfigyelési körzetben házi sertések megbetegedését ez idáig nem jelentették.

Az ASP-sel kapcsolatos aktuális és hasznos információk elérhetőek a Nébih honlapján.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!