MENÜ

Helyt álltak a falugazdászok az egységes kérelem beadási időszakában

Agro Napló 2020.05.20.

Az idei egységes kérelmek szankciómentes benyújtási időszakának május 15-i zárásáig összesen 113 446 darab támogatásigénylést adtak be a gazdálkodók a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) falugazdászainak közreműködésével – tájékoztatta a köztestület az Agro Naplót.

 

Ezeket a kérelmeket – hívja fel az érintettek figyelmét a NAK - június 2-ig lehet szükség esetén adatváltozás miatt módosítani. Az ezzel kapcsolatos ügyintézésben is segítenek a falugazdászok, a korábban bevezetett eljárási és szigorú ügyfélfogadási rend alapján.

Egyben az agrárkamaránál arra is emlékeztetnek, hogy május 15-én zárult le az idei egységeskérelem-beadás első, szankciómentes benyújtási időszaka. A korábbi évekhez hasonlóan a NAK falugazdászai most is segítették a gazdákat a támogatásigénylésben, igaz, megváltozott körülmények között.

A koronavírus-járvány miatt bevezetett kormányzati intézkedésekkel összhangban a NAK vezetése a kérelem-beadási időszakra is felkészülve számos biztonsági és ügyfélfogadási szabályt vezetett be, illetve a falugazdász-irodákat a szigorúbb személyes ügyfélfogadási előírások szerint alakította át, egyúttal a helyiségekben biztosította a megfelelő higiéniai feltételeket és védőeszközöket. Továbbá az agrárkamara kezdeményezésére megszületett jogszabály-változásnak köszönhetően egyszerűsödött az ügyintézési folyamat, így lehetővé vált, hogy a kérelmek falugazdászok általi beadása döntően telefonon keresztül is megtörténhessen, személyes egyeztetésre csak indokolt esetben volt szükség.

Amíg az Európai Unió tagországai közül Magyarországon sikerült maradéktalanul betartani a beadásra vonatkozó határidőket – köszönhetően a jól működő falugazdász-hálózatnak, a NAK központjában és a megyei igazgatóságon őket támogató munkatársaknak, illetve a Magyar Államkincstár (MÁK) informatikai háttérrendszerének –, addig van olyan ország, ahol egy hónapos halasztást kezdeményeztek. Mindez azt is jelenti, hogy a magyar gazdálkodók időben hozzájutnak majd a 2020-as támogatásokhoz.

A május 15-i zárásig a kamarai falugazdászok valamennyi hozzájuk forduló ügyfélnek segítettek: összesen 113 446 kérelmet adtak be a MÁK online felületén, aminek 86 százalékát telefonos ügyintézéssel nyújtották be. Mindez területre vetítve összesen 1 717 263 hektár termőföldet érint. (Összehasonlításul: 2019-ben összesen 113 581 támogatási kérelmet adtak be a gazdálkodók falugazdász-közreműködéssel, 1 687 989 hektár földterületre.) Idén a magyarországi gazdálkodók – kamarai segítséggel együtt – összesen 166 903 egységes kérelmet adtak be a MÁK-hoz.

A tapasztalatok alapján az agrárkamara munkatársai kiemelkedően helyt álltak ebben az intenzív és nehezített időszakban, amely során 43 támogatási jogcímre, intézkedésre lehetett igényelni támogatást, illetve adatszolgáltatási kötelezettséget teljesíteni. A megkérdezett agrárkamarai tagok is elégedettek voltak a falugazdászok szakmai felkészültségével és segítő hozzáállásukkal, valamint az új eljárással; több mint 80 százalékuk kényelmesebbnek tartotta a telefonos beadást. Sőt, minden második tag annyira elégedett volt ezzel az ügyintézési folyamattal, hogy ha tehetné, jövőre is így adná be a kérelmét.

Minden olyan egységes kérelmet, amelyet ez év május 15-ig benyújtottak, azt szankciómentesen lehet adatváltozás keretében módosítani június 2-ig. Június 3-9. között jelzett változtatási igény már az érintett táblára járó támogatási összeg munkanaponkénti 1 százalékos csökkentésével jár. Kivétel ez alól a közvetlen állatalapú kérelmek: ezen benyújtott támogatási kérelmek május 15. után csak szankció mellett módosíthatóak.  Annak a gazdálkodónak, aki május 18. és június 9. között nyújtja be egységes kérelmét a MÁK-hoz, már munkanaponként 1 százalékkal csökken az elfogadott támogatási összege. Június 10-től sem a már beadott kérelem módosításra, sem új kérelem benyújtására nincs lehetőség, csak pontosításra.

A május 15-ét követő második szakaszban is segítenek a falugazdászok az egységes kérelmekkel kapcsolatos további ügyintézésben. Ebben az időszakban is az április 6-tól – az egységeskérelem-beadás kezdetekor – bevezetett ügyfélfogadási rend érvényes: azaz a falugazdászok telefonon keresztül teljesítik az újonnan felmerülő változtatási kéréseket, és csak indokolt esetben – előre egyezetett időpontban – kerül sor személyes egyeztetésre, a meghatározott falugazdász-irodában. Utóbbiakban pedig változatlanul rendelkezésre állnak a fizikai és higiéniai védőeszközök. Minden egyéb más ügyben szintén csak előre egyeztetett időpontban van lehetőség személyes ügyintézésre – tartalmazza az összegzés.